View Single Post
Eski 30-11-2013, 08:22   #23
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Aksu_Tarım Mesajı Göster
Ceviz Fidanınızı diktikten sonra ki ilk kış mutlaka fidanı 30-40 cm kadar toprakla öbekleyin (köstebek öbeği gibi).. bu size 3 fayda sağlayacaktır.. 1- Fidanınız soğuk kış şartlarında donmayacaktır.. 2- Kemirgen tehlikesinden kurtaracaktır ( tavşan fare köstebek gibi) 3- sert geçen kışlarda toprağın yaklaşık 30 cm civarı donar. siz fidanı öbeklerseniz kök bölgesi 50-60 cm civarında olacağı için soğuktan etkilenmez ve kök kışında çalışmaya devam eder bu sayede ilk baharda dah gür ve canlı sürgünler alırsınız..
öncelikle forma hoş geldiniz.. burada fidan üreticilerininde olması biz yetiştiricilerin sorularını direkt sizlere sorabilmesi gerçekten çok değerli.

kışın yapacağımız öbek, özellikle dilcikli aşılı taze fidanlarda aşı yerinin henüz taze ve tam kapanmamış olma ihtimalini göz önüne alırsak zararlanma yapma olasılığı varmı ???

ben bir önceki kış aynen bu dediğinizi yaptım ilk baharda aşı yerlerinden sorunu olan bir çok fidanım oldu ve hepsini değiştirmek zorunda kaldım

göz aşılı veya açık kök fidanlarda bu dediğinizi uygulamakta fayda var. çünki onlar kışa aşı yaralarını %99 in üzerinde bir oranla kapamış giriyorlar.

ve hatta bir adımdaha ileri gideyim, kimse martta aşılanıp mayıs sonunda satılan tüplü fidan almasın 60-65 günlük aşı ile fidan satılıyor sonra bahçeye gidince fidan toparlanmak için çabalıyor üretici tam bir yıl kaybediyor.

bu dediğimden tüplü fidanı kitabına uygun, doğru üreten üreticiyi tenzih ederim (eğer varsa) üniversitelerden başka bu işi doğru yapanı henüz göremedim.

ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön