View Single Post
Eski 30-11-2013, 03:07   #167
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
3-4 sene kadar önce bahçemizdeki bir komşumuz rüzgardan enerji üreten bir sistemi deneme amaçlı kurdurmuştu. Pervane yarı çapı 1.5 metre kadar olan bu sistemi kullanıyordu. Ancak pervanenin gürültüsü 100 metre uzağa kadar bayağı rahatsız edici idi. Biraz imrenerek biraz da o anda ihtiyaç dışı param olduğu için bahçe evimde rüzgar yerine güneş enerjisi denemeyi düşündüm. Ankara'da ki bir kaç firmaya gidip görüştüm. Sürekli oturulmayacağı için pek ekonomik olmayacağını en baştan söylediler. Olsun yine de bir maliyet çıkarın dedim. Kullandığımız ve kullanabileceğimiz cihazları sıralamamızı istediler. Bunların kullanım süre ve zamanlamalarını istediler, belirttik. Kimi 7 kW yeter, kimi ihtiyatlı olalım 10 kW yapalım değip, kimi euoro, kimi dolar kimi lira üzerinden teklif verdi. İki firma da ihtiyaç fazlası enerjiyi devlete satma opsiyonlu ilave teklif verdi. Bir diğeri de bu kapasitede geri satım olmayacağını dile getirdi. Kim doğru söyledi bilemiyorum.

Anımsadığım kadarı ile aldığımız teklifler o günün kuru üzerinden 22.000 ila 35.000 TL arasında değişiyordu. Farklılık kullanılacak olan panel ve akü grubunun kalitesinde kaynaklanıyor imiş. Hepsi 2 yıl garanti, 10 yıl sonunda da % 80 verim sözünü gündeme getirdiler. (Ancak verim için hiç bir yazılı taahhüt vermediler )

Bizde kırsal alan olduğu için elektrik faturası 2 ayda bir 50-80 lira arası geldiği için (o da 60 günde ancak en fazla 20-30 gün bahçede kaldığımız için) maliyet düşündüğümüzün çok üstünde çıktı. Yine de ölçtük biçtik bir kere yapıp sıfır maliyetle elektrik kullanıp, kullanmadığımız üretimi de devlete satıp para kazanabildiğimizi hesaplayarak bu işe girip girmemenin kararını vermeye çalışırken, bir de öğrendik ki bu sistemin yaklaşık her 10 senede bir yenilenmesi gerekecekmiş. Yani yapılan 22-35 bin arası yatırımın ömrü 10 sene kadarmış. Her 10 senede bir yeniden bu kadar yatırım yapmak gerekecekmiş. Dolayısı ile derhal vazgeçmek durumunda kaldık. Dolayısı ile alternatif enerji denilen şeyin o ya da bu tarihler itibariyle maliyeti korkunç bir şey. Bu günün teknolojisi ile bireysel olarak böyle işe eğilmek tabiri caizse tam bir enayilik.

Bilmiyorum geçen bir kaç yıl içinde teknoloji yenilendi ve maliyetler aşağı indi mi? Sistemin kullanım ömrü uzatılabildi mi?

Bir ev için verilen bu rakamlardan çıkarak, ülke elektrik enerjisinin güneşten sağlanması maliyetinin yıllık Türkiye'ye yıllık (yeni para ile) 25 Trilyon euro gibi son derece uçuk bir rakama mal olacağını hesapladım. Bilmem bu hesaplamanın neresinde yanlış yapıyorum.

Eğer bir çarpım bölüm ya da hesaplama hatası yapmıyorsam ya da bu işi global bazda ele alarak maliyetlerin onda bire bile indirileceğini düşünsek bile, bu gün için alternatif denen güneş enerjisinden elektrik üretmenin bu günün teknolojisi ile hiç ama hiç ekonomik hele Türkiye'nin üretim ve bütçe imkanları ile asla gerçekleştirilebilecek bir çözüm olmadığını düşünüyorum.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön