View Single Post
Eski 26-11-2013, 13:25   #1960
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın MaviVeSiyah,

Önceden başlama önerimin nedeni burada tek bir cümle ile geçilen bir takım küçük küçük işlerin başlangıçta nasıl bir araya gelip de büyük sorunlar çıkarabileceğine dikkat çekmek için idi.

Örneğin bir çok arkadaşın uygulamalarının başlangıcına bakarsanız hep pH sorunundan söz edilir. Fideleri dikip besin vermeye başladığınız anda pH ayarını nasıl yapacağınızı biliyor olmanız lazım. Bu da sadece kimya bilgisi anlamında değil:

- pH'ı nasıl ölçeceksiniz? Elinizde güvenilir alet var mı? Piyasadakiler güvenilir mi? Sıvı çözeltiler yeterli mi? Kağıt indikatörler işi görür mü? Fiyatları faydalarını karşılar mı? Nereden bulacaksınız? Kaç zamanda gelecek?
- Hangi sıklıkta ölçeceksiniz? Elinizdeki malzeme bu sıklığa yetecek mi?
- Düzenleyici olarak ne kullanacaksınız? Limon tuzu mu? Sülfürik Asit mi? Nitrik Asit mi? Tampon çözelti mi? Bunları istediğiniz an bulabilecek misiniz? Bulduğunuz malzeme standart (hep aynı) özellikte olacak mı?
- Ölçme kabınız var mı, ölçülü pipetiniz var mı? Size komik gelebilir ama ben Edremit'te bulamadım. Eskişehir'de bile zor buldum.

Akan su sistemi kullanacak olursanız EC ve pH ölçüm ve ayarlamalarını sürekli yapmanız gerekecek. Sistem kurulduğunda böyle bir sistemin hazır bekliyor olması gerekir.

Besinin hazırlanması, dağıtımı, kuracağınız sisteme göre drenajı, geri toplayıp kullanıp/kullanmama kararı hep iki kelimelik ama altında bir çok pratik detayı olan konular.

Bu nedenlerle baharı beklemeden başlamanızı önermiştim. Bu başlık altında ev içerisinde kağıt bardakta sivri biber yetiştiren arkadaşların uygulamalarını görmüşsünüzdür sanırım. O tür bir ısınma hareketi size çok şeyler kazandıracaktır düşüncesindeyim. Karar sizin.

Güneş enerjisi konusunda Sayın smnvrl güzel bir bağlantı vermiş. Kapasite / Maliyet konusunda oldukça yararlı pratik bilgiler var. Sonuçta yapacağınız seranın gerektireceği elektrik kapasitesine göre yapılacak yatırım hesabı söz konusu. Belli bir büyüklüğün altında çok verimli olmayacaktır. Sonrasında ve uzun dönemde yararlı olacağı kesin. Bir de kesilme olayını en aza indirmiş olursunuz. Bu konuda da yine adım adım gitmenizi öneririm. Herhalde ben kendim yapacak olsam, sera işlemeye başladıktan sonra güneş enerjisini düşünürdüm.

Kolay gelsin

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön