View Single Post
Eski 25-11-2013, 21:49   #5
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Teşekkürler Sayın Badrobot,

Toprağa dikilenler genelde çok hızlı gelişiyor(bol gübre, bol su, bol güneş) o nedenle aktif dönemde telleme yapmıyorum. Mesela bu duttta o en son ince dalın çıktığı yere büyük bir dolu saksıyı koyup 6 ay kadar kaldırmadım.
Nebari de geliştirmek istiyorsanız toprağına mıcır veya çakıl taşları hatta daha büyük taşlar karıştırmanın faydası oluyor.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.sagol.
Tohumdan ve fidandan ağaç yetiştirmenin en büyük avantajıda bu olsa gerek. Daha ilk gelişme dönemelerinden itibaren gövdeye hem koniklik anlamında hemde şekil (eğri büğrü) olarak istenilen şekli verme olanağına sahip oluyorsunuz. Bende bahçemde henüz kalınlıkları daha 1cm bile olmayan bazı fidanlarımı en az 4-5 yıl gelişmeleri için toprağa ektim. Her yıl yeni çıkan sürgünden 2-3 göz bırakıp buduyorumki sonunda konik bir mini ağacım olsun. Bazılarında gövdelerini telleyerek istediğim şekilleri verebiliyorum. Ama tüm bu ağaçların çok zamana ihtiyaçları olduğundan, bonsai çalışamaları için iyice gelişmelerini beklemek gerektiğinden fazla göz önünde tutmamak ve fazla bir beklenti içide olmamak gerekiyor elbet. Kısaca diğer gelişmiş adaylarla çalısırken bu ağaçlarla ilgili "yap-unut" gibi bir mantığa sahip olmak gerekiyor.
Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi
Sizin ağacınızın şeklide çok hoş olmuş. Bu kış bende bahçeme beden şekillerini beğenmediğim 5-6cmlik kalınlıktaki sopa gibi gövdeli dutları sizin ağacınız gibi şekillere ulaşmaları için sert budayıp bahçeye ekmeyi düşünüyorum.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön