View Single Post
Eski 25-11-2013, 20:04   #1
Aysis
Ağaç Dostu
 
Aysis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 530
Aysis / Bahçe

Bahçenin bulunduğu şehir: İzmir, Seferihisar Hıdırlık mahallesi, Akarca Mevkii

Bahçenin büyüklüğü: 537 metrekare

Güneş, rüzgâr, yağış, tuzluluk vb koşulları:

Güneş: Henüz ağaçlar büyümediği için bol güneşli,
Rüzgâr: Genelde kışın Lodos ve Karayel, yazın özellikle 15 Haziran – 15 Ağustos arasında Poyraz olur.
Yağış: Tipik ege bölgesi yağış sistemi hâkim.
Tuzluluk: Denizden hemen hemen 300 m içerde olduğundan tuzlu bir toprak yapısı yok. Kışın esen lodos da tuzluluk yaratmıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: Kışın maksimum -2 ile -4 arasında soğuk oluyor.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): İmar planında Konut alanı olarak görünüyor. Ancak biz sadece 4 e– 5 m büyüklüğünde bir depo yaptık hobi bahçesi olara kullanıyoruz.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Bahçe yazlığımızın karşısında yaklaşık 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde bir arazi iken parsellendi. Biz de yazlığımızın tam karşısına gelen parseli aldık. Önceki hali belki 50 yıldır işlenmemiş hali arazi biçiminde idi.
Teos antik kenti sınırları içinde kaldığından 3. derecede sit alanı idi.
Sit kurulu test çukuru açılmadan bahçe duvarı bile yapılmasına izin vermedi. O yüzden 12 adet 2*3 m ebatlı yaklaşık 3m derinlikte çukurlar açılarak antik kente ait bir kalıntı aradılar bir şey bulunamadığı için imara açtılar.

Name:  P1040460-800.jpg
Views: 1834
Size:  45.4 KB

Name:  P1040462-800.jpg
Views: 1836
Size:  57.0 KB

Name:  P1040463-800.jpg
Views: 1798
Size:  69.9 KB

Name:  P1040450-800.jpg
Views: 1836
Size:  69.9 KB

Name:  P1040469-800.jpg
Views: 1795
Size:  70.5 KB

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Dört sene

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Bahçenin koordinatları elimizde olduğundan planı çizip, bahçe içinde neyi nereye dikeceğimizi kapıyı nereye açacağımızı, binayı nereye yapacağımızı planladık. Ayrıca profesyonel yardım almadık.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Elbette koordinatlı çapı var. Bizim oluşturduğumuz son durumu gösteren ve bizim hazırladığımız son durum krokisi de var.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Havuz, Sera, Depo binası

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Çiçekler ve ağaçların birbiri ile uyum içinde olduğu, sebzelerin de bu uyum içinde yer aldığı göze hitap eden, içinde huzur duyduğumuz bir yer olmasına çalışıyoruz henüz tam olarak başaramadık.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Ağaçlar: 3 adet şeftali (haziran sonu, temmuz, ağustos da meyve veren), 3 adet armut (Limon armudu, Temmuzda meyve veren, deveci), 2 adet elma (Granismith ve fuji), 17 adet zeytin (Edremit, Memecik, Manzalit), Kütahya vişne, Ziraat 900 kiraz, Sarı kiraz, Yeni Dünya, Siyah ve beyaz çekirdeksiz üzüm, Siyah, pembe ve beyaz parmak üzümü, Beyaz Bornova misket üzümü, Hollanda misket üzümü, yedi veren üzüm, Kavacık karası, Avustralya dutu, Tire karadutu, İlkbahar ve sonbaharda meyve veren iki çeşit böğürtlen, Bardacık incir, dikilmek üzere bekleyen bodur ceviz.
Kalıcı bitkiler: Dikensiz kokulu ve sarılıcı pembe gül, kırmızı sarmaşık gülü, birkaç tane gül, Hanımeli, Ful yasemin, 5 adet klematis (1 adet Kiri Te Kanava,3 adet mor renkli adını bilmiyorum, 1 adet sevgili Fotoşun hediyesi beyaz), Sınır bitkisi olarak 30 adet leylandi, Gavuralar, Mavi yasemin ve Selluka, pelin çalısı ve tabii ki Enginarlarım yaklaşık 30 kök var.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Şüphesiz Klematis ve sellukalarım.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet, yapmaya çalışıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Bahçede su yoktu ama yazlığımızın site olarak artezyeni vardı. Sulamayı oradan yapabilirdik ama söz olur düşüncesiyle bahçeye artezyen açtırmaya karar verdik. İlk deneme de aletin delici kısmı kırıldı be başarısız oldu. Yine de yüzey suyunu topluyor. Eşim buna tulumba koymayı düşünüyor. İkinci denemede suyu bulduk. Çok az ama olsun eşim 5 tonluk bir depo yapıp otomatik olarak dolmasını sağladı. Böylece bir sulamada 5 ton harcayamadığımız için devamlı suyumuz oluyor.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Ağaçlar, çiçekler ve sebzeler dahil eşim hepsi için Damlama sistemi yaptı.

Toprak özellikleri Marn dedikleri oldukça ağır ve killi bir toprağımız var.

Kompost yapıyor musunuz? Evet. Bunun için bahçede bir yer ayırdık.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Evet. Toprağı iyileştirmek için önce sit kurulunca açılan tüm test çukurlarını doldurduktan sonra traktörle birkaç kez sürüp taşlarını topladık. Bilenlere sorduk bize mil ve toprak düzenleyici kullanmamızı önerdiler. Bizim bu bahçeyi alış sebebimiz eşimin rahatsızlığı olduğundan organik tarım yapmak tek amacımızdı. O yüzden kimyasal koymamamız gerekiyor diye düşünüp tam 12 traktör taze büyük baş hayvan gübresi ile karıştırdık. Faydası oldu toprak nispeten yumuşadı. Başta taze gübrenin faydalı olduğunu düşündük sakıncalarının bize neye mal olabileceğini anlamadık. Ama şimdi bahçede aşırı derecede mantar hastalığı var. Şimdi de taze gübre ile gelen hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyoruz.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Mümkün olduğu kadar evde yaptığım ilaçlarla mücadele ediyoruz (Bu konuda ağaçlar netten çok faydalandım). Çok gerekli ise organik ilaçlardan alıyoruz.

Bahçeniz organik mi? Yapmaya çalışıyoruz.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Yanmış koyun ve keçi gübresi ile organik sıvı veya granül haldeki gübreleri kullanıyoruz.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Hayır yok.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Damlama.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu? Konut alanı içinde kalıyor. Kışın soğuk günlerinde soğuk alıyor tabii. Arsanın iki kenarı yol diğer iki kenarı ise komşu parseller sınırdaş. Henüz komşu parsellerde bina yapılmadı. O yüzden açıktayız.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Bu sayede eşim sağlığına kavuştu. Emeklilik yaşımızda bahçe ile uğraşmak bize iyi geldi. Böylece doğal yiyip, doğal yaşıyor, doğal olarak bahçe ile uğraşırken spor yapıyoruz. Bundan iyisi Şam da kayısı.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet eşim ve ben aşı olduk.


Düzenleyen Aysis : 26-11-2013 saat 22:41
Aysis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön