View Single Post
Eski 26-06-2007, 22:54   #1
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Ekmek makinesinde ekmek yapmak

Ben ekmek makinesinde yapıyordum ama son zamanlarda gazetede okuduğum bir yazıda, elle yapmanın da çok kolay olduğunu gördüm. Şimdi makinede mayalayıp, sonra da fırında pişiriyorum. Çok daha iyi bir sonuç alıyorum. İçi yumuşacık mis gibi kokan sıcacık bir ekmeği kahvaltıda yemenin tadına doyulmuyor. Link veremiyorum çünkü worde kopyalamıştım.

Önce ben unlardan söz edeyim. Genelde Doğalsan markalı taşdeğirmende öğütülmüş çeşitli unları kullanıyorum. Çavdar, buğday, soya, yulaf unları gibi. Bazen öğütülmüş keten tohumu ilave ediyorum. Normal buğday unu ile esmer unları karıştırarak yapmakta yarar var. Sadece esmer unları kullanırsanız hiç kabarmıyor. o gün canım ne istediyse o unu kullanıp veya birkaç tanesini karıştırıp yapıyorum. Son yoğurmada isteğinize göre içine ceviz, kurutulmuş domates, zeytin ilave edebilirsiniz.

1- 3 ölçü istenilen çeşit un (ben 1 ölçü normal beyaz un, bir ölçü esmer buğday unu, 1 ölçü de istediğim unlardan bir karışım yapıyorum),
2- 1,2/3 ölçü ılık su,
3- 1,5 tatlı kaşığı şeker,
4- 1 tatlı kaşığı tuz ( ikinci yoğurmada),
5- 1 çorba kaşığı sıvıyağ (ikinci yoğurmada),
6- 1 tatlı kaşığı maya
7- isteğe göre ceviz/ krt. domates/ zeytin, kuru yeşillikler vb.

Bunları tuz ve sıvıyağ hariç bir kabın içerisinde bir tahta kaşıkla karıştırarak üstünü örtüp 10-12 saat kadar mayalanmaya bırakıyorsunuz. Sonra tuz ve yağını ayrıca isteğinize göre ekleyeceğiniz kuru gıdalar varsa onları da ilave ederek, unlanmış tezgahta 2-3 kaşık un ekleyerek, ikinci yoğurmayı yapıyorsunuz ve artık pişirme kabına alıyorsunuz(Oldukça cıvık bir hamur olduğu için ben elle yoğuramadım, makineye bıraktım o aşamayı). 5-6 saat sonra fırında önce 180 derece 20 dk. kadar, sonra da fırını biraz daha kısarak 1 saate tamamlıyorsunuz. Böylece içinin iyice pişmesine ve iyi kabarmasına pişmesine olanak sağlıyorsunuz.
2 yıldır dışardan hiç ekmek almadığımı söyleyebilirim.


Düzenleyen nevsune : 26-06-2007 saat 23:17 Neden: düzeltme
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön