View Single Post
Eski 23-11-2013, 19:11   #282
Ludisa Excellence
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alpay_23 Mesajı Göster
hocam birkaç sorum olacak;

1- bitki doku kültürü ile dut klonlayabilir miyim? bunun için MS besiyeri kullanmak doğru olur mu? ya da extra ne katmalıyım?
2- kudret narı tohumunu çimlendirmek için MS besiyerini kullanabilir miyim?
3- MS besi ortamı hazırlarken PH da bir aksilik söz konusu olursa ayarlamayı nasıl yapmalıyım ve hangi oranlarda (Sitrik asit-karbonat) solüsyon mu hazırlamalı veya kaç damla atmalıyım. solüsyon hazırlarken saf su mu kullanmalıyım? (ph indikatör kağıtlarım var)
4- sukroz toz şeker midir? besi ortamına sterilizasyondan sonra mı katmalıyım önce mi? çünkü dekstrozu PDA ya otoklavdan etkileneceği için sterilizasyon sonrası ekliyorum.
5- IBA yerine köklendirici hormon diye satılan saf IBA içeren toz karışımlardan kullanabilirmiyim? saf IBA solüsyonunu nasıl hazırlamalıyım ve bu solüsyondan 1 litrelik beiyerine ne kadar (cc veya ml veya damla cinsinden yazarsanız iyi olur) kullanmalıyım.
6- BAP nedir ne işe yarar. kullanmam gerekir mi? kullanmam gerekirse nasıl kullanmalıyım. kaç gr/lt kullanmam gereiyor?
7- ortam ısısı yaklaşık 25 derece. ışık şartları nasıl olmalı? odadaki florasanın ışığı petri kapları için yetrli olur mu?
8- Elimde bulunan MS besiyerinde vitamin olmadığını öğrendim. bu vitaminleri B kompleks vitaminleri ile karşılyabilir miyim? ve 1 litre için nasıl bir solüsyon hazırlamayım? ısıdan etkileneceği için sterilizasyondan sonra katmam gerektiğini biliyorum.
9- inositol nedir? elimde GNC inositol&cholin 250 mg var. MS temel tuz karışımında inositol var mıdır? yoksa elimdeki tabletten kullanabilir miyim?
10- fenolik esudasyon nedir?
11- hormonların kullanım sırası nasıl olmalı her hormon için ayrı besiyeri mi hazırlamak gerekiyor?
12- köklendirme işleminden sonra kullanılan toprak steril toprak mıdır? steril topraksa nasıl steril hale getirilebilir?

teşekkür ederim.
Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışır isem;

1- Bitki doku kültürü ile dut klonlanabiliyor, genellikle MS besi yeri tercih edilir ve besi yerine ek olarak vitaminler, hormonlar, karbon kaynağı (sukrose), ve katılaştırıcı (agar) kullanılır. Kültüre alınacak bitkinin çeşidine göre bu maddelerin konsantrasyonları değişir ancak benim sormak istediğim sterilizasyonu nasıl yapacaksınız, ya da yapıyordsunuz??
2- Evet kullanabilirsiniz.
3- MS besi yerinin pH ayarını 1 ve 0.1 N KOH ve HCL ile yapmak önerilse de amatör olduğunuz söylemini göz önüne alıp asidik durumda az bir miktar karbonat bazik durumda sitrik asit kullanmanız uygundur. Suda önceden bir çözelti hazırlamanıza gerek yok.
4- Evet, bildiğiniz toz şeker(çay şekeri) otoklavdan önce katmanız gerekli. Nedeni ve ne için böyle olduğu konusuyla ilgili biyokimyasal reaksiyonları isterseniz sonra yazarım.
5-IBA yerine köklendirici hormon diye satılan saf IBA içeren toz karışımlardan kullanamazsınız. Ama zaten amacınız amatörce bir deney, gözlem yapmaksa neden olmasın? IBA her bitki sınıfının kültüvasyonu için farklı derişimlerde µM kullanılır, IBA yı ne için ve hangi bitkide kullanacaksınız, bitkiler dokuda büyüdü de aklimizasyon aşamasına mı geçecekler??
6- Bap nedir derken ne işe yaradığı mı molekül yapısı mı anlamadım doğrusu?
7- Kültür kaplarınızdan yaklaşık 40 cm üzerinde daylight florasanlar işinizi görecektir.
8,9- Elinizdeki tabletin yarısını 1 litre besi yerinde eriterek (otoklavdan önce) kullana bilirsiniz.
10-Kısaca besi yerinde bitki tarafından salgılanan bileşikler diyebilirim.
11-Bilmiyorum.
12-Steril toprağa gerek yok.

Ben açıkçası yeni başlayan/başlayacak olan birinin IBA veya MS e değil de kullanacağı özeğin nasıl steril edeceğine nasıl bir ortamda ekim yapacağına, en basitinden alkol su oranına kafa yoracağını sanıyorum, bunu direkt sizin için söylemiyorum sonradan bu mesajları okuyan ve bu konuya ilgi duyanlar için de, bu tür, bir baştan bir sondan sorular konunun anlaşılmasını çok sancılı kılacaktır, benim kanaatim bu yönde.

Sn. alpay_23 sormak çok güzel lakin özellikle bu konuda yaptığınız/yapacağınız bir çalışmanın eş zamanlı fotoları ve yaptıklarınızı paylaşıp, karşılaştığınız sorunlar üzerinden muhakeme yapmak hem sizin hemde daha sonrasında konuyla ilgili olanlar için çok daha faydalı olacağı kanısındayım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılar.

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön