View Single Post
Eski 21-11-2013, 14:51   #53
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Bence bu süreçte artık hiç bir müdehalede bulunulmamalı. Ağacın yeri kesinlikle değiştirilmemeli, saksı yerinden oynatılmaya çalışılmamalı. Hatta sulamada bile su ağacın yerinden oynamaması için çok yavaş bir şekilde dökülmeli. Önlem olarak ilk başlarda ağaç bulunduğu kovaya dört yönden iplerle bağlanıp biraz daha sabitlenseydi daha güzel olurdu. Bence şu aşamadan sonra ağaca dokunmak değil parmak bile sürmeyin.
Olsa olsa ağacın bulunduğu kovanın üst kısmındaki 4-5 cmlik boşluğa çok dikkatli bir şekilde biraz daha taş ağırlıklı bir toprak karışımı ilave edilebilinir.
Birde hepimiz ağacın güzel ve sağlıklı gelişimini görüyoruz. Artık bu saatten sonra saksı değişimi, iple bağlama vb. radikal işlemler yapılmamalı.
Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum sevgili badrobot. Ağaca hiçbir temasta bulunmadan geçiyor günler. Sularken zaten sulama kabındaki suyu avcuma döküyor, elimle suyu şekillendirip hem suyu her noktaya dağıtarak hem de akış hızını keserek, toprağı kaldırmadan suluyorum ilk günden beri. Öncesinde toprağı spreyle nemlendiriyorum da.

Ağacın mevcut toprağının en üst 10 cm'lik kısmı 70% oranında lav taşı içeriyor. Böyle yapmamdaki amaç tam da bahsettiğiniz konuydu, hem saksıyı en üstten ağırlaştırıp biraz daha dengeli, oturaklı hale getirmek, hem de ağacın sağa sola oynamasının bir miktar önüne geçmeyi hedeflemiştim.

Şimdi tabii sulamalarla toprak biraz daha yerleşti ve biraz çöktü. Açılan boşluğa birkaç cm yüksekliğinde bu kez 70% değil tamamen lav taşı koyabilirim. Sabitlemek açısından faydası olur. Elimdeki diğer tüm begonvillerimde bu yöntemi bahar başından beri uyguluyor ve faydasını görüyorum.

İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Lütfen aklınıza başka ayrıntılar gelirse yazmakta, hatta aramakta çekinmeyin.
Bu ağacı yaşatırsak hep birlikte yaşatacağız.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön