View Single Post
Eski 17-11-2013, 11:58   #415
gokselcetin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-05-2011
Şehir: .
Mesajlar: 544
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sulman Mesajı Göster
Tohumlardan o tür çıkmıyor mu? Misal manolya bendeki tür veya mavi çam, veya forest pansy .... Yani özüne mi dönüyorlar... bendeki tüysüz türüne, mavi çam yeşil çama, forest pansy yeşil yapraklı türüne...

O sizin resimdeki manolya türünün tohumu çiçek geç açsa bile o manolyayı yansıtır mı? veya forest pansy tohum verirse forest pansy'ler olur mu?
Sinan bey merhabalar,

Sorunuza bildiğim kadarı ile cevap vereyim.

Yeni türler uzun ve bir çok farklı denemeler sonucunda elde ediliyor. Bununla ilgili 374 nolu mesajımda Magnolia x Loebneri melezlemesi hakkında bilgi mevcut. Ayrıca 377 nolu mesajımı da inceleyebilirsiniz.

Bazıları da rastgele tozlaşmaların sonucunda ortaya çıkarak farkediliyorlar. Örneğin bahçeye ekilmiş farklı türde domatesler eğer düşünülmeden ekim yapıldıysa çiçeklenme zamanlarında birbirleriyle tozlaşmaya girebiliyorlar. Bu durum da ekilen çeşit domatesin türünü devam ettirme anlamında sıkıntı doğurabiliyor. Çünkü bu domateslerden alınacak tohumlar artık birer melez tohum olmuş durumda.

Cercis Canadensis 'forest pansy' bildiğim kadarıyla bu rastgele tozlaşmanın sonucu farkedilmiş bir varyete. Yanlış hatırlamıyorsam bir yerde, yapılan laboratuar incelemeleri sonucu mor pigmente sahip bir erikle dahi tozlaşmış olabileceği yazıyordu.

Uzun soluklu çalışmalar sonucu ya da rastgele oluşmuş bu yeni türlerin üretimleri sıklıkla aşı ile üretim oluyor. Bunun yanı sıra çelik, havai köklendirme ve doku kültürü çalışmaları da türe göre kullanılıyor. Bunun nedeni için türün, özelliklerini kaybetmeden aynen devam ettirilebilmesi diyebiliriz.

Melez tohumdan yetişmiş bir ağaçtan alınan tohumlarla yetiştirilmiş bir fidanda dahi farklılıklar gözlenebiliyor. Her nasıl ki bir çocuk, anne ve babasından bir çok özellik almış olsa da bir çok farklı özelliğe de sahip olabiliyor.

Aşıda ise kullanılan altık ne ise elde edilen tohumlar da bu altlık olarak kullanılan türe ait tohumlar oluyor. Bir örnek vermek gerekirse; Aşılı mavi atlas sedirleri genellikle toros sediri ya da himalaya sediri üzerine aşılanırlar. Bu aşılı mavi atlas sedirinin tohumunu alıp yetiştirdiğimizde yetişecek olan birey toros ya da himalaya sediri olmakta.

Umarım bildiğim kadarıyla bir fikir verebilmişimdir. Saygılar.

gokselcetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön