View Single Post
Eski 14-11-2013, 23:27   #6
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yeniden Merhaba Semihbagis,

Aslında sana benim başlıktan cevap vermiştim ama, yazıların bu başlığa taşınmış. Benim için hiç bir sakıncası yok yanlış anlaşılmasın ama çok da hoş olmuş. Bende senin çalışmalarını zevkle takip edeceğim. Yine soruların olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Kendi başlığımda senin için paylaştığım yazıyı buraya da yapıştırıyorum.

Hemen belirtim, eğer formülde doğru yerlere koyduysan EC miktarın çok yüksek.

EC ölçümünün nasıl yapıldığı konusunu burada anlatmıştım. :

Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Burada EC ölçümünün doğru anlatımını bulabilir. Sağolsun Kudret Bey bayağı bir uğraştı bana EC ölçümünü öğretmek için Bende bir daha unutmayim diye buraya yazdım. Burada nasıl olduğunu anlattım.

Ben marullarını çok küçük gördüm. Benim fide olarak ektiğim marullar bundan kat be kat daha büyüktü. O yüzden önerim 1.6 EC bana göre yüksek, bir süre onlar kendini toparlayana kadar 1.0 , 1.1 , 1.2 gibi tut. Önerim 1.0 .

Yine yaşadığım bir tecrübeyi aktarim ki gördüğüm kadarıyla aynı hatayı sen de yapıyorsun. Besin tankından gelen suyun çok hızlı akmaması gerekiyor. Ben damlama borusuna bir akvaryum hortumu bağladım, onunla basıncı kadar akıyor. Neredeyse süzülüyor. En sağlıklı büyüme bu deneyi bilmeden yaptıktan sonra oldu. Ve bu konuda tecrübeli arkadaşlar da bunun böyle doğru olduğunu yazdı.

Son bir tecrübemi de aktarim için rahat etsin. İlk ektiğimde neredeyse marullarla birlikte yatacaktım. Elime bir cetveli alıp bir milim büyüdüler de ben mi görmüyorum, olayları yaşadım. İlk suya indirdiğim gün, (tabire bakar mısınız arkadaşlar aman Allah'ım) resmen bayıldılar. Yaprakları boruya yapıştı. İlk resimlerime bakarsanız görürsünüz. Hatalı ölçümden dolayı yüksek EC (bakın yüksek diyorum yine 1.6 nın altında) verdim. Birkaç gün kendilerine gelemediler. Taa ki yeni kökler perlit içerisinden çıkıp suya değene kadar da kendilerini toparlamadılar. Her halde ilk bir haftada yaşadığım ümitsizliği, yılgınlığı, üzüntüyü, çeresizliği hayatımın hiç bir döneminde yaşamadım. Ki sizin fideleriniz benimkinden çok küçük.

EC yi ayarlamayı öğrendiğim günün , sanırım 3 ya da 4. gündü, ertesi günü fidelerin kendini toparladığını (yüzde 80 inin) gördüm. Toparlama tabi öyle havaya kalktılar gibi değil, gözle hissedebileceğiniz yani artık işlerin yolunda gitmeye başladığını hissettirecek bir toparlama. İşte o gün dedim ki tamam oldu, bu iş oldu. Ve artık zamana bıraktım onları. Gün gün toparladıklarını gördüm. Kimisi yaprak vermeye başladığında artık hiç bir umutsuzluğum kalmadı.

Suya koyma gününüzü bilmiyorum. EC ölçümü için ve takip için kendime mini bir programcık yaptım. Dilerseniz size de gönderirim. Sadece size değil, isteyen herkesle paylaşabilirim.

Yani biraz sabır arkadaşım, mutlaka çok güzel marulların olacak ki resimde gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar. Tabi bu benim birkaç aylık tecrübemle sınırlı.

Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön