View Single Post
Eski 12-11-2013, 08:24   #2
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Tohum paylaşımı yapmayı ben de istiyordum. Ancak bir süredir tam takip etmediğim için gece gördüğüm mesaj nedeni ile haberim oldu. Bilgileri gönderdim. Ancak çok fazla olmasa da elimdeki tohumlardan bende göndermek isterdim. Bir aksilik olmaz ise gelecek yıl daha önce paylaşıma açabileceğim tohumları eklemeye çalışacağım. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tohumlarda çapraz tozlaşma ihtimalinden nasıl engel olabiliriz konusunda bu yıl pembe domates olarak ektiğim tohumların muhtemelen arılar tarafından döllenmesi nedeni ile kırmızı domateslere dönüştüğünü üzülerek gördüm. Tad olarak güzel oldular. Ancak ben onları pembe domates olduğunu düşünerek ekmiştim. Arıların 3 km civarında bir mesafeye kadar gidebildiğini düşünürsek nereye ekersek ekelim arılar veya böcekler nedeni ile tohumların melezleşmesini, aynı kök üzerinde bile farklı tohumların olmasını engellememiz mümkün olmayacak. Bu konuda da yapabileceğimiz bir şey var mı?

Benim bu yıl aldığım dağbağda iki tane olan ziraat 0900 napolyon dediğimiz kirazın döllenmesi için farklı cins kiraz olması gerekirken bende sadece 1 ağaç kütahya vişnesi ve kendi çıkan küçük yabani vişne dışında vişne ağaçları olmadığı halde çok olmasa da kiraz alabildim. Muhtemelen arılar tarafından çevredeki kiraz ağaçlarından polen taşınması nedeni ile kiraz alabildim.

Bu örnekleri gördüğüm için aldığımız tohumları saf halde tutabilmek için yapabileceğimiz bir şey var mı? Bu etkinlikte emeği geçen herkese ve zamanını, ürününü gönderen arkadaşlara teşekkür ederim.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön