View Single Post
Eski 10-11-2013, 17:41   #112
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
10-11-2013 tarihi itibariyle, marul ve domates tanklarımızın sularını yeniledik. Aslında birkaç gün daha bekleyecektim. Ancak bugün bir tek marulda, genç içten gelen yapraklarında uç yanıklığı (umarım doğru tabir kullanmışımdır) gördüm. Bu, bugün suyu değiştirmeme büyük etken oldu. 23 gün olmuştu zira.

Marulların suyunu 1.4 EC ye çıkarmıştık. Okuduklarımızdan anladığımız, bu besin eriyiği hazırlanırken mevcut ürünün EC sine göre ayarlanıyor içindeki maddeler. Marul EC si 1.2 olarak söylenmişti. Biz 1.4'e çıkardığımızda şaşılacak kadar EC tükettiğini düşündüğümüz olay sanırım bu. Yeniden marul tankımızı 1.2 EC ye ve 6.5 ph a göre ayarladık. Sistemi çalıştırdık.

Su tankını şu şekilde boşalttım:

1- Motoru çıkartıp tank içindeki suyu başka bir depoya boşalttım.
2- Borular içerisindeki mevcut suyu da eğerek boşalttım. (Ne garip değil mi?).
3- Boşalan borulara normal su doldurdum. Zira tankı temizlemem ve yeniden eriyik hazırlamam zaman alacaktı.
4- Tankı su ile doldurup, daha önceki su seviyemize gelince suyun EC sini ölçtüm. 0,2 çıktı. Bu değer iyi diye düşünüyorum. Zira yazılarda okuduğum kadarıyla böyle söylüyor.
5- İlk hazırladığımız tecrübeden 1'er litre A ve B besininden ekledim. Bunu şu şekilde yaptım. Tanka fiskiyeyle su doldururken belli bir miktara geldiğinde A besin eriyiğinden döküp, doldurmaya devam ettim. Bu arada suyu arada bir karıştırdım. Sonra B eriyiği için de aynı şeyi yaptım ve su işaretlediğim yere gelene kadar devam ettim. EC'yi ölçtüm, eksik kalan kısmını tamamladım. PH için 4 ml sülfürik asit döktüm. Borular 4 adet ve 25'er litre su alıyor. Bunlarında sisteme karıştığında yaklaşık 100 litre su temiz su hazırladığım besin eriyiğine. Bu yüzden her boru için 100 ml ilave ederek sistemi çalıştırdım.

Birkaç saat sonra EC ve PH ı yeniden ölçeceğim.

Domateslerimiz 1.5 EC ye ayarlanarak onun da sistemi çalıştırıldı.

Tecrübeler:

1- Tankı boşaltmak için mutlaka bir sistem kurulmalı. Pompa düzeneğini bu yönde ayarlamadığımdan sürahiyle boşaltmak durumunda kaldım. Ayrıca borular içerisindeki suyun da tahliyesi için bir şeyler düşünmek gerekir.

Çıkmam gerekli, diğer tecrübeler gelince...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön