View Single Post
Eski 08-11-2013, 10:57   #23
suplilumas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-06-2011
Şehir: Yurt dışı
Mesajlar: 282
@alpay_23
PDA en kolay oluşturacağın besi yeri olduğundan PDA ile uygulamanı öneririm. Murerin yazdığı gibi hazırlarsan sorun olmaz. Tek sorunu kullandığın agar agar türünden yaşabilirsin. Bazılarını çok az bazılarını biraz daha fazla katmak gerekiyor elindeki agarı hazırlarken kendi formülünü bulman gerekiyor. Petride çok kuruyorsa fazla sulanıyorsa az katmışsın demektir.
Murer sorularını yanıtlamış ama ben de denemelerimden elde ettiğim bilgilerle ekleme yapayım.

1 - ve 2 - Bakteri oluşabilir yeşil küf oluşabilir hatta garip garip şeyler oluşabilir. Steril bir ortamda olmadığınızdan işinizi şansa bırakmamanız gerekiyor. Ben bu gibi durumlarda şöyle yapıyorum. Her petri kabına üç ayrı örnek bırakıyorum ve 10 petri kabı kullanıyorum. Bu şekilde 30 misel örneği olmuş oluyor. 3 bölmeli kaplar var bulabilirseniz onları kullanmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bir iki gün sonra misel yıldızlarını gördüğünüz ve kesit alabileceğiniz zaman aynı işlemi bir daha yapın. Tekrar tekrar işlemi uygulamanız elinizde ıslah edilmiş en temiz miselin kalmasını sağlayacaktır.
3 -
a) Bahara kadar bozulur.
b) Sporları bu yöntem ile bir süre saklayabilirsiniz ama miseli saklayamazsınız.
c) Vidali kapağı olan deney tüpleri alın. Bu tüplere PDA agarı tüpün büyüklüğüne göre 3 te bir oranında doldurup içine doktorların kullandığı steril boğaz kontrolü için kullanılan çubuklardan uygun büyüklükte kırıp atın. Tüpü hafif eğik yatırıp agar yüzeyinin biraz daha genişlemesini sağlayın. Katılaştıktan sonra içine misel örneğinizi atın. Bu şekilde 2 - 3 yıl saklayabilirsiniz ama her yıl işlemi yenilemeniz daha garanti olur.

suplilumas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön