View Single Post
Eski 03-11-2013, 17:57   #1262
ebayusuff
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2013
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 1
Bir kaç soru

Merhaba,

Üç adet evde üc adet ofiste olmak üzere 6 adet çifter dallı penelopsis türü orkidem var gardenyalar ve diğer çiçek türleri ile birlikte. Ofistekiler hiç güneş ışığı görmese de (oda konumu itibariyle bu mümkün değil, zira bina içine bakıyor) gün aydınlığı alıyorlar ve yaşamlarını sürdürüyorlar. Geçenlerde tamamının saksısını değiştirdim,saksı iç malzemelerini de. Gene şeffaf saksı kullandım ancak daha geniş. Ayrıca saksıda dört delik vardı alt kısmında. Ben altının tamamına minik minik delikler açtım adeta kalbur gibi oldu. Hava almaları gerektiğini düşündüğümden. Malum aldığımızda küçük saksıda oluyorlar ve hemen hemen sadece çam kabuğu bulunuyor. Ben önce minik minik pomza koydum. Sonra kuvars kumu daha sonra perlit. Daha sonra küçültülmüş şişe mantarı, hazır çam kabuğu, hindistan cevizi (bitki için hazır satılıyor) ve bu karışımın da içine az bir miktar kuvars kumu, pomza ve perlit. Hepsi çiçekli ve tomurcuklu idi. Değişimden sonra bir iki saksı da bazı bir kaç çiçek soldu. Diğerlerinde bir sorun görünmüyor. Sorularım şunlar:

1. Sizce bu solma artık çiçekler ömrünü tamamladığından mıdır? Zira alalı iki ay oluyor çiçekler açmıştı. Almazdan önce de ne kadar zamandır açıktılar bilmiyorum. Yoksa saksı değişimiyle alakalı olabilir mi? Ancak Diğer saksılarda bir sorun görünmüyor. (Saksıların baharda değiştirilmesi ve çiçekli iken değiştirilmemesi tavsiyesinden haberdarım).
2. İki orkide saksımda çiçeklerinde siyah siyah benekler var. Sanki minik minik sigara ile yakılmış gibi. Aldığımda böyle idiler ve hala devam ediyor. Bu bir hastalık mıdır? Tedavisi nedir?
3. Saksı değiştirirken yeni aldığım orkidelerden birinin kökünün neredeyse çürümüş olduğunu gördüm. Diğerleri etli etli idi. Onun kökü ise solmuştu geneli itibariyle. Herhangi bir şey yapmadım. Yapabileceğim bir şey var mı?


Düzenleyen ebayusuff : 03-11-2013 saat 18:59
ebayusuff Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön