View Single Post
Eski 03-11-2013, 16:13   #207
Arede
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Merhaba sn Arede,

Birinci sorun için tahminim: aynı tür, aynı su rejimi ve aynı besin/besleme uyguluyorsan, sana toprak türü ve saksının da aynı olup olmadığını sorabilir miyim? Ayrıca "leke" demişsin, bu bir mantar sorunundan kaynaklanıyor olabilir ki bitkinin de rahatsızlığı budur belki.
Mümkünse bir fotoğraf çekip yüklersen bir bakalım

İkinci soruna gelince; bu sorunun cevabı da aslında yöreden yöreye/iklime göre değişiyor. Dolayısıyla tarih belirterek tavsiye de bulunmak pek de doğru değil. Tam doğru cevap şu şekilde olabilir: Doğru saksı değişim zamanı (özellikle köklere müdahalede bulunulacaksa), bitki uyanmadan birkaç hafta öncesi olacaktır. Bu, Adana için Şubat ayı olabilirken, Ankara için sanırım biraz daha geç oluyordur!

Bu arada ben de bir şey sorabilir miyim? "...özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var" demişsiniz, ama ben daha önce size bir tavsiyede bulunduğumu pek anımsayamadım?

Saygılarımla!
Önce hatırlatmayla başlayım Geçtiğimiz ilkbaharın ortalarında bu bonsaileri satın aldım. Kötü durumdalardı, yaşatma hevesiyle ve yetersiz bilgiyle köklerine müdahale ettim ama haliyle durum dahada kötüleşti işte o sırada tavsiyelerinizi aldım. Almasaydım büyük ihtimalle bitkiyi besine boğacaktım Şimdi ise büyüyorlar, gelişiyorlar, bu yüzden köklerine müdahale etmeden daha geniş saksılara alıp daha doğru toprak karışımları yapmak istiyorum (ki herşey hazır sadece doğru zamanı bekliyorum)

Yapraklardaki leke sorunuma dönecek olursam; iki ağacında toprakları aynı ve saksılarıda aşağı-yukarı aynı. Yapraklarında sorun oluşan ağacımın saksısı birazcık daha küçük ancak köklerde saksının kenarlarına dayanma gibi bir durum yok. Fotoğraflarda gösteremeye çalıştım, hala yeni yapraklar, tomurcuklar çıkıyor ağacımda ve yeni yapraklar gayet sağlıklı görünüyor.

IMG_3169.jpg
IMG_3166.jpg
IMG_3167.jpg

Arede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön