View Single Post
Eski 02-11-2013, 22:38   #206
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arede Mesajı Göster
Öncelikle forumdaki arkadaşlara çok teşekkürler, özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var Şu anda iki sorunum var. Birincisi aynı tür olan, aynı su ve besinlerle yaz boyu beslenen ağaçlarımdan birinin yapraklarında sararma ve lekelenme meydana geldi, diğeri ise gayet diri.

ikinci sorun ise saksı değişimi. Değişimin mevsimiyle ilgili şahane yazılar okudum forumda ancak havaların gidişatı ve Ankara'da yaşıyor olmam doğru zamanı seçme konusunda kafamı karıştırdı. Daha büyük saksıya ne zaman geçmeliyim?
Eklenti 451031
Eklenti 451032
Merhaba sn Arede,

Birinci sorun için tahminim: aynı tür, aynı su rejimi ve aynı besin/besleme uyguluyorsan, sana toprak türü ve saksının da aynı olup olmadığını sorabilir miyim? Ayrıca "leke" demişsin, bu bir mantar sorunundan kaynaklanıyor olabilir ki bitkinin de rahatsızlığı budur belki.
Mümkünse bir fotoğraf çekip yüklersen bir bakalım

İkinci soruna gelince; bu sorunun cevabı da aslında yöreden yöreye/iklime göre değişiyor. Dolayısıyla tarih belirterek tavsiye de bulunmak pek de doğru değil. Tam doğru cevap şu şekilde olabilir: Doğru saksı değişim zamanı (özellikle köklere müdahalede bulunulacaksa), bitki uyanmadan birkaç hafta öncesi olacaktır. Bu, Adana için Şubat ayı olabilirken, Ankara için sanırım biraz daha geç oluyordur!

Bu arada ben de bir şey sorabilir miyim? "...özellikle sayın Sakaki'ye, sayenizde hala yaşayan iki tane bonsaim var" demişsiniz, ama ben daha önce size bir tavsiyede bulunduğumu pek anımsayamadım?

Saygılarımla!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön