View Single Post
Eski 01-11-2013, 18:51   #24
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.nicholai hel.
Bu ağaçla ilgili bir görüşümü belirtmek isterim.
Bence bu kış bu ağacı UYUTMAYIN.
Şöyle düşünüyorum: Diğer sağlıklı ağaçlarda kök budamasını ne zaman yapıyoruz? Cevap basit: Mart ortası-sonu gibi. (Havai köklendirmede başarının en çok havanın ısınmaya başladığı ve doğanın uyanmış olduğu Nisan döneminde elde edildiğinide hatırlatmak isterim.)
Bunun nedeni, kök budamasıyla aslında ağacı oldukça ciddi bir ameliyat geçmiş bir insan durumuna düşünüyoruz. Ağaç kendi kök sitemini tekrar düzenleme fırsatını doğanın uyanmaya başladığı Nisan ayında başlıyor. Eğer herşey yolunda giderse kıştan çıkıp tekrar aktif hale gelen kök sistemi kendini toparlıyor ve ağaç büyük ihtimalle yaşıyor. Buradaki zamanlama; ağacın kök sisteminden aldığı yarayla kendini iyileştirmeye başlama sürelerinin arasındaki boşluğun çok az olması. İşin özü aslında bu.
Gelelim sizin ağaca; elbette sizin bu ağacınızla ilgili bir seçme hakkınız yoktu, ağacın çıkarılma zamanıda tam olarak doğru olmasada başta ben olmak üzere herkesin yapacağı gibi ağacı aldınız. İster istemez kök sistemi ciddi anlamda bir nevi kök budaması yaşamış durumda. Havalar yavaş yavaş soğuma eğiliminde, daha da soğuyacak. İşte tamda o dönemde siz bu ağacınızı soğuk bir ortamda bırakırsanız ya tam olarak uyuyacak veyahut yarı uykuya yatacak. Buda kendini onaramamış olan pasif kök sistemini çok olumsuz ekileyecek ve ağacınız büyük ihtimalle ölecek.
Sonuç: Siz vermiş olduğunuz Amino asitler, Humik asit gibi hormonları vermenizin yanı sıra önümüzdeki soğuk kış günlerinde bu ağacı ısıtmanın bir yolunu bulun. Eğer ağacı ısıtmanın yolunu bulursanız ağacınızın aktif kalacak kök sistemi uykuya dalmayacağından ağaç önümüzdeki bahara yeni sürgünler ve yapraklar vererek girecek, tıpkı şu an vermiş olduğu küçük sürgünler gibi...Aksi halde soğuk nedeniyle çalışmayan kök sisteminden dolayı beden su kaybedecek ve kalın ana gövde zaman içinde kuru bir kütük hale gelecek.


Düzenleyen badrobot : 02-11-2013 saat 07:20
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön