View Single Post
Eski 31-10-2013, 20:03   #2
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Fırtına sonrasındaki soğuk havaya rağmen kan ter içinde kalmıştık. Çok kalın ve yaşlı dalları el tipi testerelerle kesmek kolay olmadı.

İşimiz bittiği gibi ağacı kucaklayıp bagaja zor da olsa sığdırdık. Tek kişi zorlukla taşıyabiliyordu.

Ağacı eve getirip güç bela küvete yatırdım. Bol suyla tüm çamurunu yıkadım.


dev begonvil yıkama.jpg


Ağaçtaki tüm kök bu fotoğrafta görüldüğü kadardı. İlk fotoğraflarda görüldüğü gibi, arka yüzünde maalesef hiç kök yoktu.

Malzeme yönünden hep tedarikliyimdir ama, böyle bir ağaca uygun saksı ayarlamak, pek tedarikli olunabilecek bir durum değil, özellikle de sıradan bir apartman dairesinde yaşıyorsanız.

Ancak bahara toprak karışımı hazırlayıp stoklamak için geçenlerde aldığım bu 50 litrelik kova gözüme çarptı. Denedim, alt bölümdeki kesilmiş kalın kökleri kovayı biraz kastırıp dışa doğru esnetse de dibe ulaşıp oturabildi.


dev begonvil saksı ön.jpg


dev begonvil saksı arka.jpg


Kovanın dibine dremelle geniş drenaj delikleri açıp hemen toprak hazırlamaya giriştim.

Bir yandan kökleri nemli tutarak yine yaklaşık iki saatlik bir uğraşla uygun bir toprak karışımı hazırlayıp kovayı doldurdum. İşim bittiğinde perlit çuvalı boşalmış, torf ve bahçe toprağı stoklarım tükenmişti.

Bu kovanın altına tabak ayarlamak da elbette mümkün olmadı, iyi ki en büyük boy kedi kumu kabı yedekte duruyordu.


dev begonvil saksıda.JPG


İşlem bittiğinde saat gece 01:00 olmuş, yaklaşık 4 saat süren operasyondan sonra ben de bitmiştim. Ama hala yapılması gereken işlemler vardı, öncelikle fungusit ve IBA ile 5 litrelik bir karışım hazırlayıp tamamını verdim. Ardından kesik yerlerini aşı macunu ile kapatarak ağacı nihayet dinlenmeye bıraktım.

Sağlığına kavuşana kadar dışarıdaki gündüz güneşi ve gece soğukları onun için ölümcül olabileceği için bir süre salonda misafirimiz olacak.

Ağacın bodur begonvil olması değerini daha da arttırıyor. Diğer varyetelerden daha yavaş gelişip yavaş kalınlaşan bir türün bu kadar büyümüş olmasından dolayı bu ağaç 30-35 yaşında vardır diye tahmin ediyorum.

Hem hatıra, hem de çelik olması adına ağacın üst kısımlarından aldığım bir dal. Umuyorum ileride kendi üzerinde de bu görüntüleri görmek nasip olur.


dev begonvil çelik.JPG

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön