View Single Post
Eski 31-10-2013, 01:29   #19
murer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alpay_23 Mesajı Göster
Hocam ilginiz için çok teşekkürler. yaklaşık beş aydır misel üretimi ile ilgili çalışmalar yapıyorum. sizin gibi yardımsever arkadaşlar sayesinde epey bir yol katettim. kendi imkanlarım ölçüsünde bir laboratuvar kurdum. PDA besi ortamında doku üretmeyi başardım. bu dokuyu tahıla aşıladım. daha sonra aşıladığım 4 kavanozdan iki tanesini üç dört defa çalkaladım. böylece taneler birbirinden ayrıldı. fakat tanelerin üzeri daha sonra eskisi gibi sarmamaya başladı. hepsi ayrı ve üzerlerindeki doku az gibi. otoklavda da biraz fazla tutmuştum. kepeği alınmamış buğdaydı. Diğer iki kavanozu ise otoklavda diğerlerine nispeten daha az tuttum. aşurelik buğday (kepeği alınmış buğday) ile doldurmuştum kavanozları. taneler daha çok su aldı. ve sarım sırasında sadece bir defa çalkaladım kavanozları. şimdi kavanozlar bembeyaz. köpük gibi. taneler birbirinden ayrılmıyor. öbür iki kavanozdaki taneler ayrı ama üzerlerinde fazla misel yok;
1-bu kavanozlardaki miselleri ekersem mantar çıkar mı? üzerinde az misel olan buğday tanesi kompost üzerinde çimlenecek mi?
2-doku kültürü ile çıkma olasılığı spora göre daha fazla mıdır?
3-misel üretiminde tohum ıslahı diye bişey var mıdır? varsa nasıldır?
4-petri kabına geçenlerde beyaz şapkalı mantar dokusu attım 8 gün oldu çok az bir bölgede doku oluştu. şimdi ne yapmalıyım?
5-mikroskop doku kültüründe ne işime yarar? (inceledim sadece ipcikler halinde bir doku gördüm) ne yapmalıyım? ( biri mikroskop kullanmamın şart olduğunu söylemişti.)
teşekkürler...
1- Buğdaylar üzerinde çok misel oluşumu olsada komposta yayılım sağlar.Miselin canlı olması önemli.
2-Bence daha fazla.
3-Misel üretümünde tohum ıslahı var.Misel alınacak mantarın düzgun şekilli en sağlıklı gorünen örnekler kullanılır.Petri kabına alınan doku kültüründe en hızlı yayılım gozteren misel uzantısından başka bir petri kabına ornek alınır.Bundan aynı şekilde hızlı yayılım gosteren misel başka petri kabına alınarak işlem birkaçkez tekrarlanır.En son ornekler en kalitelileri olur.
4-Petri kabında misel gelişiminde sıcaklık önemli faktör.Az bölgede bile oluşsa misel aşılama için kullanılabilir.
5-Microskop doku kültüründe ne işe yara bilmiyorum ama gereksiz bence.Mantar tanımlamada sporları gormek için kullanılabilir.Birçok mantarda kesin sonuç verir spor şekilleri.

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön