View Single Post
Eski 22-10-2013, 08:47   #16
blaze ash
Ağaç Dostu
 
blaze ash's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eslm Mesajı Göster
.iki yaprakta sarı lekeler var bunlar neden oluşuyor birde dipten epeyce küçük yapraklar çıkmış buruşuk bir şekilde.daha büyük yaprakları koparsam küçük yapraklar için iyi olurmu yoksa hiç dokunmıyayımmı.bir sorum daha olacak menekşem doğu penceremde sabah güneşini alıyor.yeri nasıl olmalıdır bunuda tam bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.
Yapraklardaki lekelenmelerin bir çok sebebi olabiliyor. Islakken su değmişse güneş yakabiliyor, mineral eksikliğinden kaynaklanabiliyor, veya bazen sadece güneş yakabiliyor. Sizdeki sorun bence yaşlılıktan kaynaklanıyor. Yanlış görmüyorsam diğer yapraklardan uzun ve en dışta. Onları koparmanız sorun olmaz diye düşünüyorum.

Ortadaki buruşuk yapraklar benim bazı menekşelerimde de oldu. İlaçlamadan sonra oluyor genelde. O zaman ortadakileri rahatlatmak için en dıştakileri koparıyorum. Ama ilaçlamadıysam, hasta değillerse dokunmuyorum. Onlar büyümenin bir yolunu buluyorlar.

Yanlış görmüyorsam menekşenizde iki göbek var. Sıkışıklık bundan da olabilir. Bir ay kadar yerine alıştıktan sonra göbekleri ayırırsanız bitkiyi rahatlatmış ve daha simetrik bir görüntü elde etmiş olursunuz.
Göbekleri ayırırken toprağına biraz da perlit eklemenizi öneririm. Kök çürüğünden menekşenizi kaybetme olasılığınız düşer.

Sabah güneşi bence bitkiler için çok faydalı ve menekşeleri yakmıyor. Ama bende bir cins var ki hiç bir şekilde sıcağı sevmiyor. Anında yumuşuyor yaprakları. Gölgeye alınca düzeliyor. Gözlemlemenizi tavsiye ederim. Eğer yapraklarında lekeler olmuyor ve yaprakları yumuşamıyorsa doğru yerdeler.


Kısa süreli tecrübelerimden edindiklerim bunlar. Yanlışım varsa daha deneyimli dostlarım beni düzeltsinler. Yararlı olayım derken zarar vermek istemem

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön