View Single Post
Eski 21-10-2013, 14:28   #22
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bir süredir yoğunluğumdan ötürü internete giremediğim için forumda da yazamadım, bu tartışmayı da kaçırmışım

Hakaret, küfür, kırıcı üslup, vs. içermediği sürece bonsai ile ilgili her şeyin tartışılmasından yanayım doğrusu.

Hem çok büyük ve kalın gövdeli bonsaileri hem de mame, shohin gibi çok küçük boy bonsaileri olan birisi olarak ben de yeri geliyor çoğu adayımın sergilediği görselliği gerek ince gerek kalın olsun ırgalıyorum! Ama sorgulanması, eleştiri yapılması, beğenilmesi ya da beğenilmemesi gereken şey kalınlıktan veya incelikten ziyade "ORAN"! Bu yüzdendir ki bir düzineden fazla bonsai boyut sınıflandırması var.

Diğer KURAL konusuna gelince, bence ne "sanatta kural olmaz" ne de "sanat kurallar demektir" görüşü tam olarak doğru. Ayrıca hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da kural veya referanslar bir günde ortaya çıkmaz, sanatçıların/uzmanların geçmişten gelen deneyimlerin üzerine yaptığı/yapacağı yeni eklemelerle gelişir güzelleşir. Elbette bu kurallara yeni eklemeler yapmak veya bazı kuralların şeklini değiştirmek/esnetmek mümkündür AMA bu belli bir deneyim, olgunluk ve kabul edilebilirlik aşamasına geldikten sonra mümkün, dolayısıyla bu konuda badrobot'a katılıyorum.

Cemalettin beyin de devamlı deneyimle bir şeyler yapmaya çalışması da çok hoş ve taktir edilmesi gereken bir şey, bunu da göz ardı edemeyiz. İllaki bunlar da ülkemizde bonsainin ilerlemesi adına güzel şeyler. Tabii tüm bunları güzel eleştirilerle, yorumlarla yoğurarak özümsemek bizi ileri götürür görüşündeyim, ama birbirimizi kırmadan elbette

Cemalettin beyin 5 numaralı mesajında verdiği örneklerde grup tarzı ve sumo tarzı bonsailer görüyorum (ilk resim hariç), bunlar en/boy oranlaması konusunda istisnai tarzlar, o yüzden bunlara takılmamakta ve en/boy oranı tartışmasını bu örnekler üzerinden götürmemekte fayda var. Ayrıca, Walter Pall gibi ustaların kuralları esnetme hakkı da o kadar olsun yani

Benim de kurallara uymayan birkaç ağacım var ama bunlara da bonsai veya potansiyel bonsai diyemem doğrusu, o çalışmalarıma sadece eğlenmek, stres atmak, deneyimlemek vs. adına yaptığım minyatür ağaç çalışmaları demek sanırım daha doğru olacaktır.

Temelleri doğru atalım derim, binanın şeklini daha sonra zevkimize göre modifiye edebiliriz

Sağlıcakla kalın...

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön