View Single Post
Eski 10-10-2013, 20:17   #18
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tcoalngsau Mesajı Göster
Sayın vetman996 ;

Bugün bu konuda bir kaç arkadaş ile konuştuk ve onların aklına takılan konular oldu.Bu konular hakkında sizlerden yorum ve bilgi almak isterim.


NOT: bu kadar ayrıntılı ve çok soru sorma sebebim hem benim hemde benm gibi bu işi gönül verenlerin sizin gibi bu işi uygulayanlardan direk bilgiyi öğrenmesidir. Umarım cevap verirsiniz.Teşekkrüler
Sayın Tcoalngsau kardeş merhaba.

Vaktim ve bilgim olduğu müddetçe her sorunuza cevap verebilirim. Sormaktan çekinmeyin lütfen
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tcoalngsau Mesajı Göster
-Üretim yapmak için hayvan gübresi ve sebze, meyve atığı dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılıyormu? örneğin toprak gibi? şayet sadece hayvan gübresi kullanılıyor ise maliyeti çok fazla olmuyormu? 1 ton solucan gübresi için neler gerekiyor acaba kabaca açıklarmısınız?
En kaliteli solucan gübresini elde edebilmek için uzmanlar büyükbaş gübresini öneriyor. Solucanlar ise en çok at gübresini daha sonra büyükbaş gübresini daha sonra ise küçükbaş gübresini seviyor.

Uzmanların büyükbaş gübresini önermelerinin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri sığırlar dört mideli ve yedikleri yem ayrı midelerde ayrı işlemlerden geçiyor. Yararlı mikroorganizmalar yönünden zengin, Ph seviyesi uygun. ayrıca aynı standartta çok miktarda solucan maması elde edebiliyorsunuz.

Solucanlara verilen mama her gün aynı kalitede olması gerekiyor. Solucanlara mama değiştirmesi yaparken bir miktar yeni mamadan solucanlara veriyorsunuz. Eğer solucanlar yeni mamadan yemeye başladıysa bu mamaya devam edebiliyorsunuz. Eğer bu mamayı beğenmedilerse ne kadar verirseniz verin yemezler.

Bunun için de her gün aynı mamayı vermeniz gerekiyor.

Meyve artığıyla beslemek isyiyorsanız her gün aynı meyveden hazırlamanız gerekiyor.

Hobi olarak bu işi yapmak isterseniz bir kaç gün-ay solucanlarınızı yemek artıklarınızla beslersiniz. Ama fazla üreyemediklerini görürsünüz. Bir gün farkında olmadan solucanın sevmediği mamayı verirsiniz ve tüm emekleriniz boşa gidebilir.
Bunların önüne geçebilmek için standart olarak büyükbaş gübresinin kullanılması daha akıllıca bir işlem diye düşünüyorum.

Ticari olarak bu işi yapacaksanız solucanlara büyükbaş gübresinden başka bir şey vermeniz uygun görünmüyor çünkü aynı standartta üretim yapmanız gerekiyor. Ruhsat aldığınız kalitede üretim yapamazsanız problem yaşayabilirsiniz.

Cevaplara devam ediyorum...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön