View Single Post
Eski 02-10-2013, 00:33   #50
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Kurulum maliyetleri yüksek olsa da uzun vadede kazanç sağlayacağı ispatlanmış sistemler bunlar. ..

Elin oğlu bu sistemleri işletebiliyor ve kurabiliyorsa biz neden yapamayalım ? Yapamıyorsak ta bizde sorun var.
Ne yazık ki öyle değil... en azından şimdilik öyle değil.

Dünyada herhangi bir devlet katkısı olmaksızın, ticari amaçlı kurulmuş tek bir güneş veya rüzgar santrali mevcut değil. Özellikle güneş santrallerinin neredeyse tamamı prototip, test amaçlıdır. Amaç kar etmek değil, ARGE oluşturmaktır.

Rüzgar santrallerinin ilk yatırım maliyeti sanıldığı kadar yüksek değil, ama uzun dönemde bakım maliyetleri yüksek, verimleri de düşük. Güneş santrallerinin ilk yatırım maliyetleri yüksek, verimi ise çok düşük. Belki solar cell teknolojisindeki gelişmeler ileride bu sorunu aşacaktır ama şimdilik bu böyle...

Rüzgar santrallerinde üretim maliyeti nispeten tolere edilebilir düzeyde olduğu için, gelişmiş ülkeler karbon emisyonunu azaltmak için (ki zaten bunun sorumlusu da kendileri) yenilenebilir enerji üretimini, özellikle rüzgar santrallerini subvanse ediyorlar. Bakın Türkiye'de (ki rüzgar potansiyeli yüksek) devlet desteği alamayan hiç kimse bu işe girmiyor.

Halbuki bir HES yatırımında kara geçmek için neredeyse 20 yıl işletmeniz lazım. Buna rağmen çok büyük paraları gözden çıkartan bir sürü yatırımcı var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
* ülkemizde halen bir güneş hücresi üretecek firma yok benim bildiğim,biz üretmediğimiz sürece bu sistemler pahalı olacak.
.
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de bu konuda çalışma yapan enstitüler var. Ancak, güneş hücrelerinin üretimi, mikrodevre üretmekten pek farklı değil. Bizde böyle bir teknoloji altyapısı olmadığı gibi, 50 yıl geriden geldiğimiz bu alana yatırım yapmamız da pek anlamlı değil.

Know-how size ait olduktan sonra çok daha ucuza bunu üretecek firmalar bulabilirsiniz. Örneğin gidip Çin'de fabrika kurabilirsiniz. Artık Amerikalılar bile üretimin büyük kısmını Çin'de yapıyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Ülkemde kurulumu kolay diye doğalgazla çalışan santraller kuruluyor. Sanki doğalgaz benim topraklarımdan mı çıkıyor?
İnanın Doğalgaz'a en az sizin kadar karşıyım. Toplam enerjimizin %65'i doğalgazdan elde ediliyor. Yani enerjimizin vanası başka ülkelerin elinde...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Kurulu gücümüzün ne kadarı olduğu önemli değil , bu kısmı bu yenilenebilir enerjilerden elde etsek gene kardayız.
Bunu yapıyoruz zaten. Devlet bu konuda bolca lisans dağıttı. Ama özel firmalar daha fazlasını istiyor. Çünkü rüzgar santrallerinin yapımı kolay, hemen işletmeye başlıyorsunuz, devletten tıkır tıkır parasını alıyorsunuz. Kulağa hoş geliyor. Ama her şey gibi bunun da bir bedeli var. Aradaki maliyet farkını vergilerimizle ve elektrik faturalarımızdan karşılıyoruz. Belki de o paralar daha iyi amaçlar için kullanılabilir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl Mesajı Göster
Konuyla fazla alakalı değil ama sizin arabanızda akü var mı? 3-4 sene de ömrünü tamamladığında akünüzü ne yapıyorsunuz ? ve ya evde kullandığınız piller bittiğinde ne yaparsınız ?
Aküleri bildiğiniz gibi firmalar geri topluyor. Akü alırken eskisini getirmezseniz yenisini vermiyorlar. Ya da fazladan para ödüyorsunuz.
Pilleri ise biriktiririp atık kutularına bırakıyorum. Ama genellikle şarj edilebilir pil kullandığım için bu sorunu çok yaşamıyorum.

Sanıyorum buradan güneş panellerinin de geri dönüşümü olabileceğine varmak istiyorsunuz. Ancak, akülerde geri dönüşüm oranı %90'ın üstünde olmasına rağmen akülerin üretimi ve geridönüşümünün çevresel etkileri ortadan kalkmaz. Çünkü sadece kurşun, nikel gibi sınırlı miktarda elementi geri dönüştürürsünüz. Üretimde ve parçalama sırasında kullanılan kimyasallar oldukça çevre düşmanıdır. Yani elimden gelse ne pil kullanırım, ne de akü. Çevresel etkiler sadece geri elde ettiğiniz veya doğaya saçtığınız maddelerle sınırlı değil.

Örneğin bazı aşırı uçta olan fikirler, güneş panellerinin evlere taşınması için yapılacak nakliye hizmetleri sırasında harcanacak yakıt vs.'ye dahi çevresel etki olarak bakıyor. Ben o kadar radikal değilim. Yine de "tertemiz enerji" yaklaşımını doğru bulmuyorum. Bizim meslekte bir laf vardır, zararı olmayan ilacın yararı da olmaz derler. Bu da o hesap biraz. Herşeyin bir bedeli var. Bunu ne kadar minimine edebildiğimizdir önemli olan.

Sonuç olarak; güneş, rüzgar, jeotermal, jeomanyetik veya diğer enerji yöntemlerini göz ardı edelim demesem de, toptancı bir anlayışla sadece bunlara yönelmenin götürüsünün, getirisinden fazla olabileceğinin farkında olarak hareket etmek gerektiği kanısındayım.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön