View Single Post
Eski 30-09-2013, 12:38   #1231
fesleğen
Ağaç Dostu
 
fesleğen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturelee13 Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar,

Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.

Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:

1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.

2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.

3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.

4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.

5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim.

6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.

7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.

8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.

Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.

Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim.
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Ziya Bey gerçekten maddi kaygıları olmayan ender rastlanan bir insan, ben de orkide toprağı ile besini satın almak istemiştim. Kendisi bana hiçbir para talebinde bulunmadan orkide toprağı gönderdi.Besini de kargoya sıvı olduğu için almamışlar olsa onu da gönderecekti. Buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum...
Ve sizden rica etsem başka neler söyledi, unuttuğunuz bilgiler varsa onları da paylaşır mısınız?
Saygılarımla...

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön