View Single Post
Eski 29-09-2013, 19:02   #918
formullaone
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 Mesajı Göster
Değerli ceviz dostları,
Ben forumda da cevize gönül vermede de yeniyim. Ben Malatya-Hekimhan'da 1600 metre rakımdaki arazimde 7-8 dönümlük küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Çeşit konusunda bir türlü karar veremedim. Bu rakımda bizim yerli(yabani) büyük ağaçlar az da olsa hemen her sene meyve veriyor.
Chandler konusunda kimsenin aklında soru kalmadı. Çok verimli ve 1000 metre altında rahat yetişiyor galiba. Fernor konusunda ise yeterli bilgi yok. Yüksek rakımda yetişir deniliyor ama ben yüksek rakımda kurulmuş meyve veren bir bahçe resmine rastlamadım. Fernor bahçesi olan, yüksek rakımda ve karasal iklimde bahçe kuranlar varsa lütfen bilgilerini paylaşabilirler mi?
Ayrıca forumda hepimizin bildiği ceviz üstatlarımızın da çok değerli önerilerini bekliyorum.
Sayın ilsa44, 2 yaşında fernor bahçemiz var ancak tam karasal iklimde değil.Edirne'nin güney ilçesinde,50 rakımda,yarı ılıman iklimde dikili.

Araştırmalarıma göre,fernor vejetasyon süresi kısa ( chandlera göre daha kısa sürede kışa giren) ve 800 rakım üzeri soğuk,yağışlı yerlere önerilen bir çeşit.

Fransa'da da,karasal iklimin hakim olduğu yüksek rakımlara dikildiğini duydum.

Bence,öncelikle 5 tane kadar fernor dikip 2-3 yıl gözlemleyin,soğuk vurmazsa,bahçenin tamamını dikin.

Ben de Türkiye'de yüksek rakıma dikili gelişmiş fernor bahçesi görmedim.Kendi bahçem dışında fernor bahçesi de görmedim desem daha doğru olur.Sonumuz ne olacak bakalım

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön