View Single Post
Eski 29-09-2013, 17:56   #911
hanekase
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Sn hanekase her ne kadar yabancı kaynaklar yazsada çoğu fidancılar 3,5 metre mesafeyi önersede ben katlmıyorum.Sizin ağaçlar 2004 yılında dikilmiş 9 yaşında olayı gözlerinizle bizzat kendi bahçenizde gözlemlemişsinizdir.Bir ağaca 175 cm den fazla yana gidemezsiniz diyorsunuz.Kuvvetli rüzgarlarda bile meyve dökümü olabiliyor.İki agacın dalları birbirine girecek rüzgarla sürtünecek dallar yaralanacak cevizleri dökülecek.Ben cevizin 8x8m olması görüşündeyim. 150 yıl ömrü olan bir agacı 175 cm de nasıl tutacağız.Bodur cinsler,Yaşam süresi kısa ağaçlar belki kurtarır ama ceviz kurtarmaz.
Sayın Ömür-Uşak,internetten çok detaylı araştırmalar yaptım,hatta profosyonel fidancılarlada görüştüm,tabiiki büyük çaplı ceviz ağaçları için 7*3,5 dikim aralığı uygun değil.Bu büyük ağaçlarda bizim Şebin,Yalova,Bilecik gibi uç dalda meyve veren yerli ağaçlardır.Bu ağaçlar daha az ceviz verdiği için büyümeye gidiyor.Chandler gibi yan dallarda ceviz veren çeşitler,çok daha fazla meyve verdiği için,uç dallarda meyve veren ağaçlar gibi büyük olmuyor.
Ayrıca ,7*3,5 dikim aralığında budamayıda ona göre ve çeşide göre yapacaksınız.Eminim başarılı olabilirsiniz.Herşeyde olduğu gibi tarımdada yeni bilgiler,yeni değerlendirmeler olmaktadır.Ben şahsen şu an 90 kadar ağacım var,geçen senede torbalara ektiğim 110 ceviz çöğürü var,onlarıda tarlamda kalan boşyerlere ve 8*8 olan cevizlerimin arasına dikmeyi düşünüyorum.
Önümüzdeki kasım ayı ortlarındada şu an buzdolabında sakladığım50 ye yakın ceviz tohumunu tarlaya ekeceğim.İnşallah çıkıncada tarlada chandler çeşidiyle aşılayacağım.

hanekase Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön