View Single Post
Eski 17-09-2013, 20:08   #4
Eser İlhan
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Murat Plevneli'nin bloğundan BAHÇE dosyama kaydetmiş olduğum bilgileri olduğu gibi aşağıya yapıştırıyorum :

Anavatanı Yeni Zelanda. Bu bitkiyi de yanlış kullanım hatasıyla kolayca hastalandırıp öldürüyoruz. Hebe özellikle kireçli olan, her tür suyu geçirgen toprakta gelişiyor. Aşırı soğuk, kar yağışı ya da rüzgar yapraklarda tahribata yol açıyor.

Bitkiyi; duvar önü, güneye bakan cephe gibi bol güneşli alanlara dikin. Hebe asıl sahilde, denizden gelen suya dayanabiliyor. Bu sebeple sahil bahçelerinde kullanılabilir. Tuz gibi hava kirliliği de sorun değil.
Aşırı soğuklardan etkilenmiş dallar, yapraklar ilkbaharda bitki budandıktan sonra hemen canlanıp yeşerecektirler. Bahçeniz ılımansa yaz sonunda, soğuksa ilkbaharda budama yapın.
Hebenin küçük yapraklı ve yer örtücü karakterli H.Carl Teschner türü saksılar için idealdir. Küçük yapraklı ufak mavi- mor çiçek açar.

Büyük yapraklılar kelebek çalısı gibi uzun, fırça gibi beyaz ya da mavi çiçek açarlar. Çiçekler geçerken eskidikçe rengi beyaza döner. Çiçeklenme mevsimi yaz başından kış başına kadardır. İçinde bulunduğumuz dönemde geçmiş çiçeklerden sonra oluşan parlak turuncu renkli tohum keselerinin gösterisi var. Üretimi bunlarla yapılabilir. Tohumları, çiçeklenen hebenin üzerinde bırakmayın, enerjisini alıyor (manolya gibi).

Aşırı sulak, çok kurak topraklarda hastalanabiliyor, kararında sulayın. Yaz başı ve ortasında potasyum bazlı gül gübresiyle iki kez besleyin.

Kışın hafif yeşil - mor renkli yapraklarıyla bahçenize değişiklik katacaktır. Cotoneasterin yaprağını döken boncuklu türüyle, inci çalısı ya da ilkbaharda açan Japon ayvasıyla yakın dikin. Hebe grup halinde bolca kullanılırsa, budanırsa çok güzel oluyor.

1998 December : Murat Pilevneli

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön