View Single Post
Eski 06-09-2013, 22:12   #11
pomodoro
Ağaç Dostu
 
pomodoro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 205
Selamlar,

Kendi çapımda bir şeyler karaladım. Umarım bulutların aralanmasına biraz yardımcı olur

Evin planını bilmediğim için, fotoğraflardan da yola çıkarak girişi doğu cephesinde kabul ettim. Batı cephesindeki boy pencereler de bir yatak odasına ait olmalı diye düşündüm. Batıdaki esas bahçeye açılan pencerelerin önünde bir sürü koltuk kanepe görmemek için sert zemini şaşırtarak mevcut ağaçların gölgesine aldım.

Komşularla bitişik olan bahçe duvarları çeşitli bitkilerle kapatılabilir. İlk aklıma gelenler: mazı, leylandii veya favorim, bambu. Güney cephesi komşusuyla olan duvara ahşap ızgara bir sistem kurularak acem borusu, yasemin gibi çiçekli sarmaşıklar düşünülebilir. Eğer sebze bahçesi düşünüyorsanız arıları çağıran çiçekler bahçeniz için bir artı olacaktır.

Güney batı köşesi bahçenin en güneş alacak, en canlı köşesi olacak. Buraya bir sebze bahçesi düşünülebilir (planlarda "square foot gardening" diye gösterdim). Şayet ailede çocuk varsa bir kum havuzu yapabilirsiniz. Bu durumda tam köşede büyüyecek çiçekli bir ağaç hem gölge yapacaktır hem de bahçeye hoşluk katar. Aktımdakiler, erguvan, oya çiçeği, gülibrişim, vs. Çocuk yoksa, sebzeyle de uğraşmak istemiyorsanız yapay bir gölet oluşturulabilir. Nilüferler, japon şemsiyeleri, vs...

Bambular çok su ister. Ama fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla bir kuyunuz var. Burdan da su konusunda sıkıntı çekmeyeceğinizi var sayıyorum
Sanırım mevcut ağaçlardan biri çam, yanılıyor muyum? Burdan yola çıkarak kuzey duvarına, yolla aranıza ortanca önerdim. Yanılmıyorsam ortanca asidik toprakları seviyor ve az güneşli ortamı tolere edebiliyor. Şimşir de bordur çalısı olarak kullanılır ama çok zor büyür. Dolayısıyla ortanca istemezseniz yerine ligustrum veya pitosporum olabilir.

Giris kapısı tarafına gelince... Güney cephesindeki komşuyla araya boylu bir çalı koyulabilir. Bülbül çalısı veya japon ayvası gibi çiçekli bir şeyler... Oradaki sert zemini şenlendirmek için toprak küplerde mevsim çiçekleri düşünülebilir.
Kuzey cephesi içinse (gördüğüm kadarıyla kapı veya boy pencere yok), bina duvarını kapayacak, daha çok çalı türü, gölge sever bitkiler düşünülebilir.

Üstünde yemek ve oturma gruplarının olacağı sert zeminler ahşap olabilir, çakıl olabilir veya seramik olabilir. Sanıyorum, seranitin çok güzel ahşap görünümlü seramikleri var. Biraz tuzlu olabilir ama m2 az, bence değer. Çimeni planlara hiç katmadım. Bakımı zor, gölge alanda hiç yetişmiyor, güneş alan onun için harcanmayacak kadar değerli... Çimle hiç uğraşmayın derim. Onun yerine marul ekin, maydonoz ekin, nane ekin Ağaç kırpığı ve çakılla kaplayarak yabani otları engelleyebilirsiniz. Aralarda mevsimlik çiçekler için tarhlar olabilir. Bahçeye hem renk verecektir hem de her sene ekip biçme zevkinizi karşılayacaktır.

Kendi tecrübelerime göre otomatik sulama sistemi de önermiyorum. Sulama borusuna takılan ve gayet homojen sulayan aparatlar var. Toprağa gömülü sistem yüzünden toprakta istediğiniz gibi çalışamıyorsunuz. Bir problem çıktığında müdahale etmek zor oluyor vs. m2 çok fazla değil, bence bahçenizi sulamak da bir keyif, kendinizi bu keyiften mahrum etmeyin

Sanırım tüm diyeceklerim bunlar. Yanlışım varsa bilenler düzeltsinler.
Kolay gelsin

Düzeltme: Bülbül çalısı nedir? Yok ki öyle bir şey, uydurmuşum Lütfen "bülbül çalısı" gördüğünüz yerlere "kanarya gülü"nü koyun

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen pomodoro : 07-09-2013 saat 07:47
pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön