View Single Post
Eski 29-08-2013, 08:36   #305
karabuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ay-yildiz50 Mesajı Göster
sayınn karabuz şöyle bişey düşünüyorum sizce doğrulu mümkünmüdür şimdi cevizin anacı iyi bi tür ama bu anaçtan ceviz çöğürü alıp dikildiği zaman tür bozuluyor ve ne olduğu belli olmayan bi ceviz türü çıkıyor ondan dolayı o iyi anaçtan aşı kalemi alınıyor aşı yapılarak anaç ağaç gibi oluyor benim düşüncem şöyle şimdi bu iyi anaca tozlama yapan ağac bu cevize otomatik olarak aşılanmış olup onun çöğürü bundan dolayı bozuk ola bilirmi yani çiçekte iken ceviz verecek çiçek aşılanmış ola bilirmi eğerki böyle bi ihtimal var ise altay ceviz kendi kendini tozlama yaptığı söyleniyo bu durumda başka bi türden aşılama olmadığı için ceviz türü bozulmama ihtimali olabilirmi bu yazdıklarım bilgi almak amaçlı kimse yanlış anlamasın .. altay cevizede soralım acaba bu çöğür dikiminde tür bozulması ortalama yüzde kaç ihtimalindedir .. bence bu yazdıklarım tartışılmalı güzel bi tesbit olduğunu düşünüyorum kendimce
cicekte aşılama demeylim de "çiftleşme " diyelim . dedigim gibi ayni insanlar gibi düşün.

aşılama - kopyalama"dır resim cekmektir, begendigin agacı alırsın başka köke kopyalarsın , ayni agacın olur.

yan tozlama olmama ihtimali - 0 (sıfır), teoretık olarak guzel verimli bır agacı alsak , seraya kapasak başka yerden tozlanmasın, onun meyvasını ekıp, 10 sene hepsini gözlemlesek, arasından en verımlisini ve sürekli verimlilik gösterenini secsek, onun meyvalarini tekrar eksek(tekrar seralara) onları 10sene gözlemlesek...tekrar en verimlisini secsek.... bu sureci 10-20 -30 kez tekrarlasak (kafadan 100 - 200 senemizi alır) ....gün gelir de tum ektigimiz cevizler eşit randeman verir ise, ayni zamanda ciceklenir, cicek acar, meyva verimi eşıt olur, irilikieri eşit olur .. o gün bu fıdan satılır ve denir ki bu fıdanlar 99% temiz dir ,, bu işlem yapılmadıkca her cogur bır bıreydır.

bir cok üstadımız konuda yazmayı brakmıştır, sordukları sorular havada kaldı diye, nacizane düşüncelerimi yazdım şu bır kac senelik tecrubemle, aramızda hayatını cevize vermiş ustalarımız var, bu ilşe 20-30 sene kafa yormuş insanlar var, bi dinleyin onların sesini.kimileri gördüler ustaların bilgilerini silemeyecekler karaladılar. dogru bu bir yöntemdir , tavır elbise gibidir, kendin kendine yakıştırabilirsen - yakışır.

karabuz Çevrimdışı   Başa Dön