View Single Post
Eski 03-08-2013, 15:13   #846
zebra
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bence sorun koltuk almadan kaynaklanmıyor.

Domateste çeşit, bitki yapısının, gücünün, kök gelişiminin, çevresel etkilere direncinin doğrudan doğruya belirleyicisi.

Aynı toprağa, aynı koşullarda, aynı güneşlenme imkanına, aynı sulama düzenine sahip ektiğim 18 farklı çeşidin bitkisel gelişimi çeşide göre tamamen farklı. Aynı çeşit fideler kendi aralarında tamamen benzerlik gösterirken başka çeşitlerle taban tabana zıt özellik gösterebiliyorlar.

Öyle ki, çeşitlerin çevresel koşullara tepkileri dahi farklı. Sıcaklığın artması bazı çeşitlerin alt yapraklarında fizyolojik yaprak kıvrılması semptomlarına sebep olurken bazı çeşitler durumdan gayet memnun görünüyor.

Sırık tip çeşitlerde boyları 2 metre olana kadar düzenli koltuk budaması yaptığım halde meyve deformasyonu hiç olmadı.

Çeşide göre domateslerin topraktaki mineralleri kullanma biçimleri de farklı.

Sonuçta sn.zebra'nın karşılaştığı problem büyük ihtimal fidelerin çiçeklenme döneminde ve hemen öncesinde karşılaştığı soğuk ve olumsuz iklim koşulları. Havalar ısındıktan sonra oluşan çiçeklerde büyük ihtimal böyle bir durum olmayacak veya az olacaktır.

Dediklerinize yuzde yuz katiliyorum sevgili MeyveliTepe. Sonucta bizim buralarda havalar bu yil temmuz basinda isinmaya basladi. Ve haziranda yagisli ve soguk ortamda, cicekte olan sadece bu cesit domateste sorun gozlenmedim. Her meyvede de degil ayrica.

Ikinci ve son sorum, acaba bu domates ileride yenilir duruma gelir mi? Kesip atip, diger guzel domateslere guc mu vereyim? Hizli ve etkili cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.

zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön