View Single Post
Eski 03-08-2013, 02:36   #842
ciroz
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bir hastalık değil, fizyolojik bir durum. Organik olmasıyla da ilgisi bulunmuyor.

Bu duruma catface ismi veriliyor.
...

Heavy pruning in indeterminate varieties has shown to increase catfacing,

Özetin özeti, meyvenin altında bulunan bu gibi deformasyonlar çiçek sırasında oluşur. Çiçek hemen öncesi havanın fazla serin ve yağışlı olması, çiçeklere herhangi bir dış müdahale (söz gelimi thripsler) buna sebep olabilir. Sırık tip bitkilerin fazla budanması durumunda bu gibi deformasyonların arttığı gözlemlenmiş. Bitkinin yapraklarının küçük olması durumunda da daha fazla rastlanırmış. Bazı herbisitler de bu duruma sebep olurmuş (sizde söz konusu olduğunu sanmam).
Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor...

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön