View Single Post
Eski 31-07-2013, 01:51   #26
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
"biyoaktiv.1" isimli ve "sıvı deniz yosunu" ibaresiyle bir ürünün fason üretim olarak Ek-18 (organik gübre üretim izni, lisans belgesi verilen kuruluşlar ve tescil belgesi düzenlenen gübreler) lisesinde 4971 sıra no ile Nezih Kihtir-Atlantis Biyolojik Tar.Ürn.San.ve Tic. adına kayıtlı.

Başlıkta bahsi geçen ürünün bu olup olmadığından emin değilim.

Aynı listede sıvı veya toz deniz yosunu içerikli başka ürünler de var. Bu ürünlerin ticari ambalajlarına veya web sitelerindeki bilgilerde katkılı veya katkısız deniz yosunundan elde edildiği bilgisi veriliyor. Deniz yosunu içeriğinin tipik bir göstergesi de, yosunun hücre duvarlarında bulunan alginik asit içeriği.

Piyasada bulunan deniz yosunu içerikli (katkılı veya değil) bir kaç gübrenin bilgi linklerini örnek olsun diye veriyorum:
http://www.tarfen.com/images/urunler/pdf/orgafen.pdf
http://www.tarfen.com/images/urunler/pdf/fenoalg.pdf
AGROFARM KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.S. [ IlacDetay ]
Organik Gübreler | DRT TARIM
http://www.vit-verim.com/pdf/Algovital_flyer.pdf

Buna mukabil, zannediyorum bahsi geçen ürünün kopyala yapıştır ile her tarafa yapıştırılan tanıtımı şöyle.

İçerikte RCOOH grubundan hemen tüm Carboxylic asitler listelenmiş. İçlerinde deniz yosunlarında bulunan alginik asit yok. Olanlar deniz yosunlarında olan şeyler değil. Bazıları sadece sentetik üretilirler, bazıları ya sentetik ya da doğal malzemelerden bakteri fermentasyonuyla üretilirler.

Tanıtım yazısındaki tarif pek anlaşılır bir şey değil. Listelenen içerik de bir garip. "Limonoid mentol" diye bir şey duymadım. Bir triterpen olan limoniod turunçgil kabuklarından elde edilir. Mentol ise naneden.

Ürünün etiketi de kopyala-yapıştır yazının aynı. Aralara bir kaç resim serpiştirilmiş. Bunlar sağdan soldan, ilgili ilgisiz devşirilmiş. Bir tanesi,
"Systemic Acquired Resistance and Induced Systemic Resistance in Conventional Agriculture" isimli makaleden. Salisilik asit ile ilgili buldular herhalde.

Yine forumlarda ürün pazarlama mesajlarında tekrarlanan bir şey, hep kuşların ziyaret ettiği balkondaki iki saksıya bu üründen fısfıslandıktan sonra bir daha aylarca kuşlar uğramamış. Hazır elinizde varken o yönden de bir bakın isterseniz.

Bu sene bizim gojilerden yemek kısmet olmadı. 5 km yarıçapta ne kadar kuş (tarla kuşuna benzer kahverengi bir kuş) varsa sabah gün doğumunda gelip kızaran meyveleri toplayıp gidiyorlar Tuta'yı ve yeşil kurtu BT bakterisiyle uğratmadım ama en azından bir kısım gojileri de bu ürünle kendime saklarım belki.


MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön