View Single Post
Eski 24-07-2013, 13:57   #21
aksazli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
Selamlar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehemt Mesajı Göster
Tüm arkadaşlara merhaba!

Bahçemde 7x7 aralıklarla dikilmiş 2 yaşında kuş kirazı anaçlı 0900 kirazı fidanları var. bu fidanları bir şekilde bodurlaştırmam lazım yoksa ileride sıkıntı yaşayacağımı tahmin ediyorum.

İdris ağacına 60cm yukarıdan kalem aşısı (yarma aşı) yapıldığında %50 dolayında bodurlaşma yaptığını kiraz yetiştiriciliği ile ilgili bir kitapta okudum aynı işlemi benim fidanlara uygulasak bir miktar bodurlaşma elde edebilir miyiz?

Hatta fidanlarıma önce idris ağacı aşılamayı arkasından da tekrar 0900 kirazı aşılamayı düşünüyorum bu şekilde bodurlaşma sağlayabilir miyim? aksi halde fidanları söküp 9x9 aralıklarla dikeceğim.

yardımlarınızı bekliyorum tüm arkadaşlara teşekkürler.

Kiraz yetiştiricisi olarak sorunu ben cevaplamaya çalışayım.

kirazlarını sakın mahlep aşılama aynı olduğu gibi kalsın.

bodurlaşmayı ben bahçemde sağladım. goble sistemi budama yap 60 ila 90 cm arasından tepe kesimi yap. 3 ila 5 dal arası yan dal bırak ideali 4 yan daldır. bıraktığın yan dalları uç kesimi yap kısa kesersen daha hızlı büyür. uç kesimi yerine yan dal sürgünlerinin ucundaki ortada olan tomurcuğu kopararak çatallaşma yapabilirsin. yukarı değil yana açmalısın dalları. sıra arası kapanma durumunda uç kesimi yaparak kısaltırsın.

ağacın ortasını devamlı açık tut yukarı gitmesini yavaşlat 6 yaşında uç kesimini bırak çok yüksek olmasına müsade etme ortalama 3.5 4 mt gibi bir yükseklikte tut.

dediğim uygulamaları ben kendim yaptım ağaçların %70 yerden toplanıyordu traktör büyüyünce altlarını açtık biraz üç yıl soğuktan verim yok diye budama yapmadım bu sene aşırı verim oldu kalibre yapmadı güzün budama yapılacak uç kesimi ve seyreltme yapılacak.

resimler var ama yükleyemedim. mail adresi verirsen yollarım ne demek istediğimi daha rahat anlarsın.

son olarak kiraz budama ile bodurlaştırılır. ama dikimden itibaren kontrollu budamayla.

aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön