View Single Post
Eski 24-07-2013, 10:41   #32
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
... ve Hasat

Bu sabah ilk hasadı yaptım. Aslında bazı domatesler olgunlaşalı birkaç gün oldu. Ben tüm salkım olgunlaşsın da öyle toplayayım diyordum, ama bir türlü salkımlar tamamlanmadı. Diğer yandan salkım başında ilk olanlar çatlamaya başladı. Siyah salkımlardan biri kendini taşıyamadı, koptu. Bir başkasında öbek ağır geldi, dal çöktü. Artık tek tek olanları toplayayım bari dedim.

Sanırım kökler yeterince gelişecek ortam bulamadıkları için ancak bu kadar besleyebiliyor. Normalde fide başına 9-11 litre kullanılıyor. Benim cocopeat ince gelmişti, 12 cm. Bu durumda 5.5 litre kadar yer düşüyor. Tek aralıklı dikmiştim, ama araları sulamıyordum. Şimdi onları da sulamaya başladım. Kökler biraz daha yayılma ortamı bulmuş olur.

Olgunlaşanları tek tek toplamadan önce salkımların son durumlarını olabildiğince fotoğrafladım. Hasat miktarını kök numarasına göre kaydettim. Mevsim sonunda hangi kökten ne ladığımı biliyor olacağım. Bugünkü toplam hasılat 1.627 gram. En çok hasılat 5 numaradan, zaten şimdilik görünen en çok veren o.

Siyah domateslerin olgunlaştığını anlamak zor. Onların da çatlayanlarını topladım.

Kırmızı çeri zaten 6 yıldır topraktan tanıdığım bir domates. Burada biraz daha fazla büyüdüler. Tadı aynı, kabuk biraz daha kalın gibi geldi. Çekirdekli, sulu.

Siyah domatesi ilk defa yiyorum. Daha tatlı-sulu. Eski Çanakkale domatesi tadında ve kokusunda. Kabuk kalın.

Salatalıklar nihayet toparlanmaya başladı gibi. Bir tanesi meyve bağladı ama büyüme şeklinden pek de mutlu olduğu söylenemez. Yolda bir kaç aday daha var ama, onlar da pek canlı görünmüyor. Belki biraz asit azaltıp pH yükseltirim. pH 5.5'da ısrar ediyorum, belki hoşlanmıyorlardır, 6.0'ya doğru çıkmayı deneyeyim.

Bu arada sulama sitemini domateslerinki gibi yaptım. Başlıkları değiştirdim, gazoz kamışından yapılan sisteme geçtim. Sulamayı da günde kez 4'er dakika - 20 saniye sulama+30 saniye mola şeklinde yapıyorum.

Salatalıkları yaprak bitleri boş bırakmıyor. Onlar da huzur vermiyor. 3-4 defa arap sabunu ile ilaçlama yaptım. Olan yapraklara oluyor. 2-3 gün sonra yine ortaya çıkıyorlar.

Bir yerlerde sarımsak kokusunu sevmediklerini okumuştum. İlk ilaçlamada suyunu çıkarıp kullandım ama pek verimli olmadı. Bu kez 40 diş kadar sarımsağı soyup dilimledim, minik kesecikler içinde her köke boylamasına 3-4 adet astım. Etraf mis gibi saımsak koktu. Umarım yaprak bitleri benim kadar beğenmezler, çekip giderler.

Yegane biberimi de hasat edecektim,unuttum. Hepsini birden resimlerim diye beklemiştim. Kartlamıştır artık. Biberler de iyice uzadı, boylandı. Yapraklar harika, tertemiz. Tomurcuk yok.

Bugünlük bu kadar, hasat yaptıkça miktar bilgisi paylaşırım.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön