View Single Post
Eski 22-07-2013, 21:59   #1
dkp
Ağaç Dostu
 
dkp's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,513
Ege Botanik "Türkiye'nin Hoya Merkezi"

EGE ÜNİVERSİTESİ BOTANİK BÖLÜMÜ
Herbaryum, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü

Tabip büyüğümün hediyesi çelik ile, 1983 yılında tanımıştım Mumçiceği’ni (Hoya Carnosa) Özel bir çiçek olduğuna yıllar sonra karar verecektim, ilk çiçeklerini 2004 yılında dijital ortama aktardığımda gördüm ki orta yaşın üzerindeki bireyler tarafından tanınıyor.

İnternet sayesinde farklı Hoya’ları tanıma, bilgilenme, sahip olma ve paylaşma imkanına kavuşmuştum. Avusturalya ile Güney Doğu Asya’'da nemli, tropikal yağmur ormanlarında bulunan bitkiler ve üçyüzün üzerinde çeşitleri olduğunu okumuştum.

Genel olarak ağaç, çalı, sarmaşık ve otları da içeren bir çiçekli bitki ailesinden bir tek sarmaşık olanını tanıyordum. Sütlü özsuyu olan epifik bitkiler olduğunu, Ceropegia, Dischidia ve Stapelia gibi türler ile de ilişkili olduklarını öğrendiğimde bu türleri de beğenmiştim. (Hoya adı; bir İngiliz olan Thomas Hoy’un (1750 - 1822) anısına, vatandaşı Robert Brown (1773 - 1858) tarafından verilmiş, İngiliz’ler tarafından kayıtlansa da, seyahatler ile başta avrupa ülkeleri olmak üzere tanınmış, tutku derecesinde sevilmiş ve birçok koleksiyoner yetiştiriciler oluşmuş, özel klüpler kurulmuş. )

2006 da www.agaclar.net e katıldıktan sonra, Hollanda’'da yaşayan İngiliz vatandaşı koleksiyoner Paul Shirley ile yazışmaya ve ondan Hoya satın almaya başlamıştım. Burada tanıştığım, paylaşım içinde olduğum Hoya grubumuz ile siparişlerimizi birleştirerek bir çok farklı ülkeden alımlarımız oldu.

Tropikal bitki yetiştirebilmek, daimi sera ortamını sağlamadan mümkün olmuyordu. Ortam şartları bozulduğunda hep başa dönüyordum. Ege Ünv.Fen Fak. Botanik Bahçesine hem sera ortamını incelemek, hem bilgi almak için gitmiştim ki, sonunda Hoyalar evsahibi, ben bir misafiri olmuştum.

Elbette 2008 yılında tanıştığım hocalarımın (Dr.Serdar Gökhan ŞENOL, Dr. Ademi Fahri PİRHAN, Dr.Hasan YILDIRIM ve Seralardan sorumlu uzmanımız Musa IŞIKLI.) tükenmeyen sabırları, gayretleri, teşvikleri, güler yüzleri, beni etkiledi, yaklaşımları gurubumuz gibiydi. Hocalarımızın da onayını alarak tüm hoyalarımı Botanik’'e armağan ettim.

Dostlarımdan hediye gelen Hoya’ları, yetiştirememe korkusu ve sahip olma keyfi birbirine karışmış durumda buraya yerleştirmiş, Sayın Musa Işıklı ’'ın gayretleri ile üretmeyi başarmış durumdayız. Bu türleri izlerken, dostlarımı mutluluk ve tebessüm ile anıyor, bu keyfi, huzuru ve mutluluğu paylaşmak için bu sayfayı oluşturmak istiyordum.

Hoya merkezimizde beş yıl önce başlayan çabalarımızı 2013 yılında, görsel güzelliklere dönüşmeye başlaması sonucunda yayınlamaya uygun buldum. Hoya’ların budanacak kadar büyümeleri, çeliklenen türlerin artması, farklı türlere sahip olmak isteyen dostlarımızın istek ve taleplerini ekonomik bir biçimde karşılarken, bu merkezimizi de yeni Hoya türleri ile zenginleştirmeyi hedefliyorum.

Amacım; İzmir'de, dilediğimizde derdimizi anlatabileceğimiz, güvenli, gelişmeye açık, sevgi ve saygı temelli, ulaşabileceğimiz, gözleyebileceğimiz, halka açık, mümkün olacağı kadar maddiyattan uzak bir Hoya merkezi oluşturmaktır.

Her yılın Ekim ayının birinci haftasını Hoya haftası olarak, tanışma, paylaşım, bilgi alışverişi, geziler olarak türlü etkinliklerle tanıtmak ve kutlamaktır.

Umuyorum; merkezimiz odaklı, zaman içinde, geçmişimizle, düşüncelerimizle, davranışlarımızla, yaklaşımlarımızla geleceğe dönük bir kültürü oluşturarak, Hoya klubü kurabilecek kadar gelişir ve büyürüz.

Bilim yuvamızla “ EGE ÜNV. BOTANİK BÖLÜMÜ Herbaryum, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğ “ kucaklaşarak, Toprak kültüründe yetiştirmeye çalışılan Hoya’larda yüze yakın çeşitle yakalanan başarının; paylaşılması, genişletilmesi ve geleceğe aktarılması, yurdumuzdaki Hoya severlerin onuru ve gururu olması dileklerimle.

Bu bölümde, BOTANİK te bulunan Hoya’lar hakkında; geçmiş ve günümüz hakkında görsel ağırlıklı mesajlar bulacaksınız.

Dilerim bu merkezin geleceğini, Hoya gönüllüleri olarak hep birlikte oluştururuz.

Not: Bu bölümde Botanik'le ilgili bilgileri aktaracağım için, yazışma yapılmayacaktır.

Dilaver KAPLAN

Name:  ege botanik 07-2013.jpg
Views: 4211
Size:  42.2 KB

Name:  ege botanik 07. 1-2013.jpg
Views: 3979
Size:  43.6 KB

Name:  ege botanik 07.2-2013.jpg
Views: 4143
Size:  58.0 KB

Name:  ege botanik 7.3 - 2013.jpg
Views: 4110
Size:  43.5 KB

Name:  ege botanik 07.5 - 2013.jpg
Views: 4153
Size:  41.1 KB
(Ege Botanik hakkında yazışmalarımızı, Mum Çiçeği başlığı altında yapacağız)


Hoya Toplantısı 11 Ekim 2013


Düzenleyen dkp : 20-11-2013 saat 09:23 Neden: İsim düzeltme
dkp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön