View Single Post
Eski 20-07-2013, 23:08   #614
In God We Trust
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fcı Mesajı Göster
Ben de Kaymak ağacını Yıldız Parkı'nda gördüğümden beri edinmeyi düşünüyordum. Parktaki ağaç da çiçeklenmesine rağmen meyve vermediğinden ağaçlar tek cinsiyetli mi diye düşünürken aşağıdaki bilgilere ulaştım.

Bu tür, çapraz tozlaşmayı destekleyen, 'protogyny' denilen (Türkçe'sini bilemiyorum) çiçeklerin dişi fonksiyonunun erkek fonksiyonundan önce çalıştığı bir sisteme sahip. Bu da kendine verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.

Ağacın kendine verimlilik oranı elinizdeki varyeteye göre değişiyorsa da çoğu durumda özellikle tarımı yapılan varyetelerde en az yüzde ellinin üzerinde. Çiçekler döllenmek için bal arıları kadar tatlı aromaya sahip taç yapraklarını yemeye gelen ufak kuş ve sincap gibi hayvanlara da ihtiyaç duyuyor. Ancak en önemlisi bal arıları. Bal arılarının yokluğunda (azlığında) ağacınız kendi kendini döllemez. Bu durumda ağaç sayısını arttırmak döllenmeyi arttırıyor. Öte yandan; eğer ağaç sayınız zaten azsa elle polenlemenin (bir fırçayla çiçekleri tek tek polenlerseniz) başarı oranı yüzde yüzmüş.

Bu arada çiçeğin taç yaprakları tatlı olduğundan salata malzemesi olarak kullanılıyormuş. Ben de merak ediyorum. Mümkünse deneyip paylaşır mısınız?

Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3
İlginiz için teşekkür ederim ağacımın alt kısımlarında yapraklanma var üst kısmına kadar çalı formunu almasını istemediğimden onları budayacağım 10-12 adet yaprağın tadına bakarım buradan paylaşırım ancak henüz 1 haftadır toprakta olduğu için şuan ağacı zorlamak istemiyorum en kısa zamanda bançeme en az 1 adet belki 2 adet daha ekeceğim.

In God We Trust Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön