View Single Post
Eski 09-07-2013, 20:44   #14
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Tahmin ettiğimden çok daha kötü durumdaymış ağacınız. Sn. Sakaki'nin değindiği hazır bonsailerin sıkıntıları konusunda ne yazık ki iyi bir örnek olmuş. Hatta biraz ekstrem bir örnek.

Müdahaleniz yerinde olmuş. Ağaç bu aşamadayken artık uygun sezon olmasının çok bir önemi kalmıyor. Ağaç bu sağlıksız ortamda zaten uygun sezonu muhtemelen göremeyecekti.

Eski toprağı nasıl uzaklaştırdınız? Kökleri su dolu bir kovaya batırıp biraz da el yordamıyla toprağın kökleri bırakmasını sağlamak, ardından suyu döküp değiştirip kökleri tekrar batırıp ağacı silkeleyerek kalan topraktan kurtulmalarını sağlamak iyi bir yöntem olurdu.
Hatta kökleri eski topraktan arındırdıktan sonra ağacı ters vaziyette bu kez duşun altına sokup tüm üst yapıyı tersten yıkamak da akarlara iyi bir müdahale olurdu. Ardından vakit kaybetmeden, önceden hazırlanmış uygun toprak karışımıyla saksılamak kaydıyla.

Bu şekilde yapmadıysanız da en azından eski toprağından kurtulmuş ve daha sağlıklı bir karışıma nakledilmiş.

Artık ağacı gölge ve havadar bir yerde dinlenmeye bırakın. Sulamaya özen gösterin. Sulamalar arasında yüzey mutlaka kurumalı ve suladığınızda toprak suya tamamen doymalı.

Umuyorum ağacınız iyi olacaktır.
Çin karaağaçları böyle zamansız müdahaleleri bile, eğer bilinçli şekilde yapılırlarsa kaldırabilen, dayanıklı bir tür. Ama akarlar biraz can sıkıcı. Yakın gözlemi ihmal etmeyin.

Kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön