View Single Post
Eski 09-07-2013, 12:01   #12
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn mymag,

Sakaki'nin söylediklerine ek olarak, eğer ağacınızda kırmızı örümcek ya da herhangi bir "mite" problemi varsa bu ağaç üzerinde gerçekten büyük stres yaratır.

Elimdeki beş çin karaağacım üzerindeki gözlemlerime dayanarak mite'ların bu ağacı oldukça sevdiğini ve ağacı ciddi derecede tehdit ettiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Yapraklardaki klorofili emerek beslenen bu gözle görülmesi zor böcekler (0.2-0.4 mm!) inanılmaz hızla üreyerek böyle az yapraklı küçük bir ağacı kısa sürede ele geçirebilirler.

Öncelikle güçlü ışık altında çok detaylı bir gözlem yapın. Oda ışığı yetersiz kalacaktır, güçlü beyaz ışık veren masa lambası ya da ledli fener gibi bir kaynak kullanın. Özellikle sararmakta olan yaprakları inceleyin. Ön yüzünde nokta nokta sarılıklar olan yapraklar varsa zaten bu bile mite için yeterli sebep sayılabilir, cımbızla tutup çevirerek yaprak altlarını inceleyin. İyi gören gözlere ya da büyütece ihtiyacınız olacak! Yaprağın alt yüzünde toz gibi görünen beyazımsı, sarımsı kalıntılar görülüyorsa mücadele başlıyor demektir.

Size tavsiye edilen arapsabunlu yağlı karışım etkilidir, doğru tavsiye edilmiş. Bunun yanında pek çok karışım hazırlamak ya da zirai insektisitlere başvurmak mümkün.

Şu başlıkları inceleyin;

Ev yapımı ilaçlar

Kırmızı örümcekler (akarlar)

Kırmızı Örümceklere (red spider mites) Karşı Ev Yapımı Formüller

Bu başlıklardaki karışımların hemen hepsi yaprağa spreyle uygulama şeklindedir.
Ayrıca bu zararlılar kuru ortamlardan hoşlandıkları için sadece su spreylemek bile kırmızı örümcek (ve benzeri mite'lar) üzerinde bir nebze yardımcı olur. Çözüm olmasa da rahat gelişim ve üremelerini engeller.

Bu zararlıyla ilgili detaylar çok olsa da yukarıdaki linklerden gerektiği kadar bilgiyi ve mücadele için gerekli preparatları öğrenmeniz yeterli olacaktır. Şahsi gözlemlerime göre yaprak bitleri ve unlu bitten biraz daha zor, ama baş belası da sayılamayacak bir zararlıdır.

Son olarak, çin karaağacı sağlamdır, mücadele edilmese dahi bu böcekler ağacın tüm yapraklarını dökebilir, ince dallarını kurutabilirler ama ağacı genelde öldüremez, kendi ömürlerinin sonuna gelirler. Sağlıklı bir ağaç bu istilayı alatıp yeni yapraklarını açarak hayatına devam eder. Yalnız Sn. Sakaki'nin de önerdiği bazı temel şartlar yerine getirilmezse ağacın genel sağlığı üzerinde çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Doğru toprak ve doğru sulama rejimi bu ağaçlar için en önemli iki etmendir. Bunların dışındaki şartları da ağacın isteklerine uygun sağlamayı başarırsanız hem zararlılara karşı daha dirençli, hem de sizi mutlu edecek sağlıklı, yemyeşil, hızla büyüyen ağaçlarınız olacaktır.

Kolay gelsin.
Sağlıklı ağaçlar dilerim.

Not: Bu arada son fotoğraflarda yeni farkettim, toprak yüzeyindeki o oluşumu sıyırıp alın. İlaç karışımlarını da tariflerde önerildiği gibi kullanın, eğer ağaçtaki zararlı kırmızı örümcek ya da benzeri bir mite türü ise zaten yapraklardan beslenir ve yumurtalarını yapraklara döker, aksi önerilmedikçe mücadeleyi yapraklar ve ince dallarda sürdürün. Ağacı havadar bir yerde tutun ve toprak yüzeyinde küflenme, mantar gibi durumların önüne geçin. Toprak yüzeyinin kurumasına izin verin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön