View Single Post
Eski 08-07-2013, 17:43   #9
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Bu tür ağaçların kabukları altında pusuda bekleyen pamuklularla ben de daha önce birkaç kez karşılaştım. Yalnız ağacın kabuklarını soymak hiç aklıma gelmemişti. Onun yerine gördüğüm bölgelere temas etkili ağacın geneline ise sistemik ilaçlama yapmıştım.
Hatta muhtemelen şu anki delicelerimde de varlardır diye tahmin ediyorum. Düzenli ilaçlama ile şimdilik bir istila ile karşılaşmadım ama tetikteyim.

Bu yöntem enteresan. Uygulama hakkında detay verir misiniz, mesela kendiliğinden kalkmayan kabuklar için nasıl bir yöntem uyguladınız? Ağaç ne zaman tekrar kabuk oluşturacaktır dersiniz? Bir de hangi türler için yapılabilir bu uygulama, sadece ibreliler mi? Ağacın zararlılarla mücadele dışında sağlığına, gelişimine olumlu/olumsuz bir etkisi var mıdır dersiniz?
Ve benzeri sorular...

Sn nicholai hel,

Sorunuza cevap vermeden önce bir şeyi düzeltmemde fayda var: Soyduğum kısım ağacın dış kabuğu yani zaten ölü olan kısım ve ağaca veya ağacın gelişimine hiçbir zararı yok. Zaten bir sene içinde tekrar benzer şekilde ölü kabuk dokusu oluşturur.

Genelde ardıç bonsailerinde bu ölü kabuk dokusu zaten soyuluyor, o yüzden estetik anlamda da eksi değil artısı olan bir yöntem. Ama diğer türlerde uygulamayın araştırmadan. İbrelilerin çoğunda kabuk doku var ama benim bildiğim sadece ardıçta yapılıyor bu uygulama. Yapılan başka bir tür varsa da bilgim dahilinde değil.

ANCAK soyma işlemini ben komple uygulamadım, ağacın sadece kendiliğinden çıkan veya hafif zorladığınızda çıkan ve altına zararlıların girmesi muhtemelen kısımları soydum. Komple soyma işini belki birkaç sene sonra (bonsai olma aşamasına yaklaştığında) uygularım. Ayrıca soymak için de çok sivri veya kesin bir alet (özellikle metal) kullanmayın derim, ağacın altındaki canlı dokuya zarar verebilirsiniz. Ben plastik ve biraz sert, raspaya benzer bir alet kullandım.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön