View Single Post
Eski 30-06-2013, 11:37   #1154
orkn
Yeni Üye
 
orkn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevalem Mesajı Göster
Sevgili fesleğen, Sizin yanıtınızı görmek doğrusu beni yine çok mutlu etti. Çiçek sapını söylediğiniz yerden keseceğim. Geçen gün sahile giderken çamların olduğu parktan geçiyorduk. Sırf bu amaçla yanımda taşıdığım minik çakı ile çam kabukları çıkardı eşim sağolsun. Fıstık çamı kabuğu ) Onları bir güzel yıkadım, kuruttum. Şu an havalanıyorlar, bir de mikrodalgaya koyacağım son aşama olarak. Diğer malzemelerim hazır. Bu arada orkidemi dinlenmeye aldım, hiç sulamıyorum, gece kalkıp yapraklarına sisleme su veriyorum. Biraz daha canlandı sanki. İlk fırsatta da harcını değiştireceğim ***.
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz.
Resimlerini çekip yükleyeceğim bu işlemleri yaparken ***.
Sağkıcakla kalınız.
Sayın Sevalem
orkideler sanılanın aksine oldukça güçlü bitkiler. Resimlerde bitkinizin kök resimlerini göremedim. ancak anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla köklerle ilgili şüphrleriniz var. Bence bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra saksı değişimi yapın. Çürümüş içi boş kökleri kesin ve kestiğiniz yerlere tarçın ve ya kömür tozu sürün. Saksısını ( eski ve ya yeni) dezenfekte ettikten sonra bitkinizi dikin. Bitkinin durumu iyi gözüküyor, şimdilik çiçekleri kesmeyebilirsiniz.

Ancak bitkinize neden gece spreyleme yaptığınızı anlayamadım. Gece serinliğinde yaprak ile gövde aralarında kalan su mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam oluşturabileceğinden göbek çürümesine neden olabilir. Spreylemeyi sabah yapıp yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin.
Bitkinizi sulamayı kesmişsiniz. Normal sulamanıza devam edin. Susuz kalması bitkinin köklerini kurutabilir, yaprak büzüşmelerine, çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. Ben phalaenopsis orkidelerimin sulamasında köklerin rengine bakıyorum. Kökler yeşilden beyaza dönünce 5 dakika kadar suya daldırıp çıkartıyorum.

orkn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön