View Single Post
Eski 30-06-2013, 01:03   #5
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Başarı dilekleriniz için teşekkürler, ihtiyacım olacağını biliyorum.

Saydığınız türler benim de iç geçirerek izlediğim, sahip olmayı çok istediğim türler. Hatta sırf o türlere sahip olmak için bir dönem kuzeyde ve yüksek rakımlı illerimizde yaşamadığım için hayıflanmıştım.

Ama sonra eldeki imkanları değerlendirip iklimimize uygun türlere yönelmeyi seçtim. Ben bir sedir bonsaisine nasıl sahip olamayacaksam o iklimlerde yaşayan dostlarımızda begonvil, zeytin bonsaileri ile sorun yaşayacaklardır. Ben de ilgimi zaten çok beğendiğim bu türler üzerine yoğunlaştırdım. Bu türlere sahip olduğum için ise şu aralar şükretmekte, keyfini sürmekteyim. Ağırlıklı ilgim bu ve benzer türler üzerine.

Bu sığlayı bir fidanlıkta, beş arkadaşıyla birlikte buldum. İki buçuk yıldır o fidanlıkta bakıldıklarını, Antalya iklimine gayet iyi uyum sağladıklarını öğrendim. Hatta aynı fidanlıkta iki yıldır gayet sağlıklı yaşamakta olan sekiz acer de vardı.

Acer için asla cesaret edemem, ama bu amerikan sığla için denemeye değer diye düşündüm. Sonuçta bizim akçaağaç sevdamızı törpüleyebileceğimiz yegane tür niteliğinde. Ayrıca, ne kadar doğrudur bilemiyorum, amerikan sığla ağacının anadolu sığlamıza nazaran daha rahat sıcak iklimlere adapte olabildiğini öğrendim.

Sonuç olarak dayanamayarak bu ağacı sahiplendim. Elbette iki buçuk yıldır bu ağacın fidanlıkta olması bir kıstas değil. Hatta benim önümüzdeki bir iki yıl bu ağaca 18 litrelik saksısında bakmam da kıstas olmayacak. Asıl problemi sığ saksıda yaşayacağım.

Yine de sahip olmayı çok istediğim bir tür olduğu için, elimden gelenin en iyisini yapıp, gerekirse ömrü boyunca olması gerekenden daha derin ve rahat bir saksıda bakıp bu türü sağlıklı şekilde yaşatabilmeyi umuyorum. Umarım dediğiniz gibi başarılı olurum. Sizinle bu ağaç için görüştüğümüz kloroz konusunda da önerdiğiniz cihazı aldım ve uyguladım.

Elimde, yaşadığım coğrafyaya uygunsuz özellik gösteren tek adayım bu ağaç. Umarım birbirimizi hiçbir zaman üzmeyiz.

Şu aşamada, ağacın boyunun ivedilikle kısaltılması konusunda görüşünüzü de merak etmekteyim. Sizce hemen yarın bu işlemi uygulamalı mı, yoksa nisan ayını mı beklemeliyim?

Tavsiyeleriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön