View Single Post
Eski 29-06-2013, 01:15   #1871
AÇakıcı
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
Ben çok profesyonel değilim ama farklı dönemlerde çiçeklenen zeytin türlerini bir arada dikerek bu sorunlardan kurtulabileceğinizi düşünüyorum. zeytinler birer ay, hafta veya gün bile olsa farklı dönemlerde çiçekleneceği için aynı yıl hepsinin birden zarar görmesi engellenir. farklı çeşitler birbirini çapraz döllenme ile çiçekler daha zarar görmeden hızla meyve verecektir. yani en azından diğer meyvelerde genellikle böyle olur dikim sıklığını kendiniz ayarlarsınız ister bir sıra birinden bir sıra diğerinden ya da bir dönüm birinden bir dönüm diğerinden... Lütfen, ülkemizdeki zeytin çeşitlerimizin her birinden en az bir tane bahçemizde bulunduralım ve bu çeşitleri yok olmaktan kurtaralım...

Ülkemizde soyu tükenmek üzere olan bir çok yerli çeşidimiz var ama maalesef sadece bir kaç çeşit üretiyoruz. özellikle Karadeniz Zeytin çeşitleri belki de dünyanın soğuğa en dayanıklı çeşitleridir. Maalesef çoğu Karadeniz zeytin çeşidinden Artvin'deki bir kaç çeşit hariç üretimi yapılmıyor.
Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -> Yerli Çeşit Kataloğu

Zeytincilik araştırma istasyonuna yazı yazdım ve aldığım cevap;
"Karadeniz çeşitlerinin tamamı Kuruluşumuzda bulunan Zeytin Arazi Gen Bankasında muhafaza altına alınmıştır. Bahsettiğiniz çeşitler belki yörelerinde diğer zeytin çeşitlerinin yayılması veya başka nedenlerle (Artvin'de baraj yapımı) kaybolmuş olabilir. Ancak bunlar koruma altına alınmış durumdadır. Eğer temin etmek isterseniz aşı kalemi olarak size verilebilir."

Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -> İletişim Formu
ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA İSTASYONU
Üniversite Cad. No:43
35100 BORNOVA / İZMİR

TEL: 0(232) 462 70 73
FAX: 0(232) 435 70 42
EPOSTA: posta@zae.gov.tr

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön