View Single Post
Eski 28-06-2013, 22:10   #2
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sevgili dostum nicholai hel.
Yine güzel bir ağaç yakalamışsınız. Fakat sizinde ifade ettiğiniz gibi orta bölgede hiç sürgün olmayışı düşündürücü. Elbette bu bölge ölü falan değildir ama tembel gözler vardır ve tembel gözlerde bazen can sıkıcı durumlar yaratmakta.
-Bakıyorsunuzki diğer bölgelerden güzel sürgünler çıkmış büyüyor hatta dal olmuş, tembel gözler lütfedip bir tomurcuk patlatacakta o sürgün kalınlaşacak dal olacak, belki birgün daha önce kalınlaşmış olan en üstteki ve en alttaki dalların kalınlığına ulaşacak. (!)
-Sizde tek çareyi kalın olan dalların yapraklarını uçlarda birer-ikişer yaprak kalacak şekilde koparacaksınız ki kalın dallar biraz firene basmış olsun, ince kalmış olan dallarıda kendi halinde uzamasına izin vererek kalınlaşmaya teşvik ederek kalınlıklarını dengeleye çalışacaksınız.
Ben sizin yerinizde olsam bu durumalara düşmemek için ağacı budardım, hemde 20cm kalacak şekilde.
İşaretlerdiğim yerde bir sürgün görüyorum bu sürgünü yeni zirve yapardım. Hem ağacın en-boy oranında doğru bir orantıya kavuşurdum hemde ağacı sürgün vermeye zorlamış olurdum.
(Benimde 8cm çapındaki acer palmatum'umda aynı sorun var. Bir türlü doğru yerlerden sürgün vermedi. Alt bölümler hep boş. Ağacın cinsinden dolayı ağacın boyunu 8-10cm daha kışa kısaltacağım.)
Elbette böyle bir şeyin kararını siz vereceksiniz, çünki yaşadığız bölge de sıcak bir bölge.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg sığla.jpg (56.1 KB, 272 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön