View Single Post
Eski 27-06-2013, 20:50   #688
danışman_32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
kalite ve çözümler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökselkuru Mesajı Göster
sn danışman dediğiniz şekilde mildiyö uygulamasını yapacağım hayırlısıyla bu hastalığı durduracağız. sn danışman 14 yıldır bu işin içerisindeyim ve domates yetişitiriciliği olarak gördüğüm en iyi ziraatcisiniz. Bende bir kimyager olarak size iz elementli gübreler ve daha düşük maliyette nasıl yapabileceğiniz konusunda size elimden gediği kadar yardımcı olabilirim.
Domateslerimin 5. çiçeklerinde aşırıcı derecede kayıplar oluşmaya başladı. iz elenet eksikliğinden olabilir diyede düşünüyorum. uygulamayı yaptım 6. çiçekler biraz daha iyi bir de sizin görmenizi isterim. Saygılarımla.
sn gökselkuru öncelikle emeğe saygı gösteren bir ziraat danışmanı olarak maşallah diyerek başlayacağım evet gördüğüm kadarıyla bitkinizde herhangibi ağır bir derecede problem yok resimlerinizde serada üretim yaptığınızı anladım bir fotografta sera perdeleriyle alakalı olan bir mevyede çizik gördüm bu hem gece-gündüz farkından doğan ısı farkından kaynaklanan bir stres sonucu oluşan çiziktir hemde kalsiyum ve bor eksikliğine işaret eder peki ne yapmamız gerekiyor öncelikle geceleri seranın havalandırma perdelerinin saat en geç yaz için 19:00 kapatmamamız elimizin boşluğu kalacak şekilde gündüzleri ise saat en geç 08:00 kadar açıp havalandırmak 2 tavsiyem ise kalsiyum bor içeren bir ec fertelizer gübre temin edip genelde bu ürünler kalbor şeklinde satılır hem üstten yapraklara hemde damlamadan uygulamanız kalsiyum bitkide stres koşullarına iyi geldiği gibi bitkinin meyvesine borla birlikte şekil ve mevye duvarının oluşumunda bitkiyi yeşil tutmakta ilerki dönemlerde meyvenin çatlamamasını engeller bitkinizde 2 sorduğunuz soruya gelince evet bitkiniz kalsiyum bor eksikliği hastalıklar nedeniyle çiçek off lamış (off çiçeği çeşitli nedenlerden dolayı azalmış) bunu size yine güzel bir tavsiyem var MAP gübresiyle birlikte şu anda 5-6 çiçekteyse dekara 4 kg olacak şekilde çinko sülfat ile birlikte dekara 900 gr şeklinde damlamadan vermeniz MAP ve Çinko sülfat özellikle bu 2 li karışım çiçeklendirme amaçlı kullanabilecek en iyi ürünlerdir size 3 tavsiyem bitkinizin daha iyi nemli ortamda bulunması için seranızın yürüdüğünüz kullanmadığınız sıra arasına bo alana 10-15 cm tabana su geçecek şekilde su vermeniz (araya) ama daha önemlisi size buraya boş su vermemeniz açısından tavsiyem 33 nitrat amonyum nitratı bu yürüdüğünüz aralara serpme şeklinde atıp daha sonra buraya su vermeniz bu uygulamayla bitkiniz bu arayada kök atacak hemde sadece amonyum nitrat verdiğiniz içinde bitkide meyvede irileşme olacaktır sizin gibi değerli kimyacalırla fikir alışverinde bulunmaktan büyük mutluluk duyarım

ziraai danışman Fatih SOLAK

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön