View Single Post
Eski 19-06-2013, 19:12   #59
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Güler hanım ,kompost başlığına yönlendirmeniz için teşekkür ediyorum.

sayın Malina, bahsettiğim alıntı bu konuda ilk sayfada sayın Epsody'nin 27 numaralı mesajıdır. Uyarı için teşekkür ederim..

sayın Lilium, yine enfes bir cevap. içinde yok yok.. sağ olun. Bu arada yazının içinde belirtmeden geçtim gübre ve yaprakları kürekle harmanladım, içine toprak atınca da çapayla karıştırdım. direkt katman yapıp üstüne oturtmadım yani. o konuda sorun yok.

ama evet bahsettiğim orman örtüsü, orman tabanından gelen çürüntüler ve daha da fazlası yani çok büyük kısmı orman bitki örtüsünün bahçeye olan yayılmasının temizlenmesinden artan organik maddeler. muhteviyatında otlar, fidanlar, ağaç dalları, yoğun yapraklar, böğürtlenler, eğreltiler(galiba eğreltiler de toksikmiş, bunların yöntemi ise topraktan zararlı madde toplamakmış. başka bir konuda verilen bir bilgiydi.), sarmaşıklar, yabani asmalar, kestane dikenleri, meşe-kestane çürük gövdeleri vs.vs.. böyle devam ediyor. muhteviyat bunlar.

sanırım hastalık ve zararlıları önlemek için kompost gerekir o zaman. çünkü ormanda her şey var, iyisiyle ve kötüsüyle.

bir de acaba bunları yeşilken madem dikimde kullanabiliyoruz, bu maddeler toprak altında çürürken metan gibi gazlar üretip bitkinin köküne zarar verebilir mi. aklıma geldi sormak istedim.

kompost konusu forumda oldukça geniş. tavsiye edebileceğiniz özel bir başlık var mı.(orada 4 alt bölüm ve 6 forum konusu var, o bölüm mü tavsiye ettiğiniz yoksa başka bir yer mi. atlamayayım başka yerde de varsa konuyu.)

sayın lilium. ceviz kabukları normal yeşil bitkilerden farklı olarak yoğun olarak özel kimyasal maddeler içeriyor bildiğim kadarıyla. acaba analiz ettirme isteğiniz bunların muhteviyatına yönelik mi. aklıma acaba zararı olabilir mi sorusu geliyor çünkü. ya da bünyelerindeki maddelerden dolayı belki başka işlemlerden geçirmek daha faydalı gübre haline getirebilir onları. ya da zararı var ise gidermek amacıyla. (mesela hayvan gübresini de yanmış forma dönüştürmek gibi.)

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön