View Single Post
Eski 14-06-2013, 18:01   #4
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn mymag,

Forumumuza ve bonsaiye hoş geldiniz
Bonsaide gübre/gübreleme, doğru toprak karışımı, doğru sulama vs. hepsi hakkında yazılmış güzel bilgiler/başlıklar mevcut. Bunlara arama fonksiyonunu kullanarak veya bonsai başlıkları altında başlıkları gezerek görebilirsiniz. O yüzden bu konuları burada tekrar uzun uzun yazmayalım, zira bilgi kirliliğinden başka bir şey olmaz.

Gübre uygulamanıza gelince; marketlerde bonsai gübresi diye pahalı fiyatlardan satılan gübrelere aldanmayınız. Normal bir ziraai ilaç/gübre dükkanından alacağınız dengeli bir gübre işinizi fazlasıyla görecektir hem de çok daha ucuz olacaktır. Ayrıca gübrenizin oranları çok da ideal değil. "İdeali budur" diyemiyorum çünkü herkesin kendi iklimine, bakım koşullarına, bitkisinin türüne göre kendi doğru gübresini tespit ettiğini zamanla göreceksiniz. Örneğin ben genelde 10-8-6'lık bir gübre kullanıyorum, zeytinlerime 6-6-4 veya 6-6-0 veriyorum, adeniumlarıma ise daha farklı bir oran kullanıyorum, vs...

Gübreyi fısfısla vermenize gerek yok, dediğim gibi ziraat ilaç/gübre satan bir dükkandan dengeli (NPK 10-10-10 gibi) bir gübre başlangıç için işinizi gayet iyi görür. (Bir de paket üzerinde belirtilen dozun yarısını fazla geçmemeye dikkat edin).

Toprağı da fısfısla değil normal sulamanızı tavsiye ederim. Fısfısla suladığınızda toprağın alt katmanlarının ne derecede suya doyduğunu veya kuru kalıp kalmadığını bilemezsiniz. Uygun bir toprak karışımı ile, üstten sulama yaptığınızda suyun alttan kısa bir sürede saksının altından çıkması size doğru yolda olduğunuzu işaret edecektir.

Ama saksı ve toprak değişimi için şu an mevsim uygun değil, aman dikkat!
Bu işlemi seneye Şubat ayının ortaları gibi yaparsanız daha iyi olur.

Kolay gelsin & başarılar.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön