View Single Post
Eski 13-06-2013, 16:37   #4
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn anily,

Sanırım bana özel mesajla bahsettiğiniz ağaç bu, yani yeni sökülen?

Size daha önce de bahsettiğim gibi tarih olarak uygun olmayan bir tarihte söküldüğü için yaşamama olasılığı elbette yüksek. Öncelikle yapmanız gereken tarz, sürgünler, vs. üzerine düşünmek değil, köklerin toparlanmasını sağlamak.

Bu sebeple üzerinde ince veya kalın ne kadar sürgün varsa temizleyin bence. Ağacın şu an bünyesinde var olan güç o ince sürgünleri almazsanız oralardan yeni sürgünler patlatmak için harcanacak. O sürgünleri komple temizlediğiniz zaman gücü kökleri toplamakta daha iyi kullanacaktır ve şansınız biraz daha yükselecektir. Benim şimdiye kadar edindiğim tecrübe hep bu yönde oldu. Yani yeni yamadori yapılan ve kökleri çok fazla kurtarılamayan bir ağacın üzerinde çok fazla ince sürgün, yeşil aksam, vs. bırakıldığında toparlaması daha uzun oluyor veya toparlayamıyor, bocalayıp duruyor en iyi ihtimalle.

Ayrıca o ince sürgünleri aldıktan sonra ağacınızı birkaç hafta (en az 2-3 hafta) gölgede bakın. Güneşte bırakmanız da hemen yeni sürgünlerin patlamasına neden oluyor ama bu aldatıcı bir uyanış olabiliyor.

NOT: Ağaç toparlayana kadar bu süreçte gübre, vs. vermeyin sakın.

Umarım yaşar ağacınız! Sabır...

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön