View Single Post
Eski 10-06-2013, 17:17   #1
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Ruellia brittoniana (Mexican Petunia)

Ilıman ve nemli iklime sahip Güney Amerika ve Meksika' ya özgü çiçekli, küçük bir çalı türü olan Ruellia bitkisinin popüler olarak kullanılan türü Ruellia brittoniana pereniyal bir türdür.

Name:  Ruellia brittoniana.jpg
Views: 9195
Size:  73.1 KB


Koyu yeşil mızrak şeklindeki yaprakları ve mor, lila, bazen de gösterişli mavi tonlarda çiçeklenen buna rağmen beyaz ve pembe tonlarda çiçeklenen varyeteleri olan bitkinin çiçekleri yalnızca bir gün boyunca açık kalır. Fakat çiçeklenme dönemi uzun olduğundan ve çiçeklenmesini bonkörce gerçekleştirdiğinden bu özelliği ile sizi tereddüt içinde bırakmaması gerektiğini söylemeliyim.

Name:  False Petunia.jpg
Views: 8285
Size:  56.0 KB

Name:  Mexican Petunia.jpg
Views: 7639
Size:  71.3 KB

Yapraklarının güneş altında, doğal olarak oluşturduğu bronz tonlardaki yansımaları ile folyaj bakımından da yetiştirilmeye değer bir bitkidir.

Çiçeklerinin petunyaya olan yakın benzerliğinden dolayı Meksika petunyası ya da yabani petunya olarak da isimlendirilir.

Tohumdan veya çelikleme yöntemi ile kolayca yetiştirilmesi mümkün olan bitki iyi drene edilmiş, verimli ve nemli toprağı sever.

Tam güneş gören alanların bitkisidir. Güneş ışığını tam olarak alan bitkilerin çiçeklenmesi bol iken parlak ve direkt güneş ışığını almayan bölgelerde yetişenlerin ise çiçeklenmesi pek cömert sayılmaz.


Peyzaj düzenlemenizde ona yer vermek istiyorsanız en iyi seçim bu bitkiyi bordürlerinizde kullanmak ya da arka plan bitkisi olarak seçtiğiniz alanlarda kullanmak olacaktır.

Bir kaç bodur türü de olan Ruellia brittoniana bu kez size saksıda kullanım, iç mekan bitkisi olarak yetiştirme gibi deneyimleri de yaşamanız için imkan veren bir bitkidir. Yinelemek gerekir ki güneş ışığını bol ve uzun saatler alan köşeler onun seveceği yerlerdir.

Name:  Dwarf Ruellia.jpg
Views: 8640
Size:  69.7 KB



Dikkat edilmesi gereken tek önemli unsur, bitkinin kış aylarında iklimin sert etkilerinden korunması ve dona maruz kalmaması gerçeğidir.


Düzenleyen kelebek çalısı : 10-06-2013 saat 22:57 Neden: imla
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön