View Single Post
Eski 01-06-2013, 18:34   #133
IMP
Ağaçsever
 
IMP's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 43
Otomatik Damla Sulama Sistemi Kurmak

Bahçeciliğe bayılıyorum, ufak bir yerimiz var istanbul , ancak sürekli gitgel sulama en büyük derdimizdi. Ya biz ziyan oluyoduk gitgel den, ya bitkiler gidememekten.İşin çözümünü otomatik sulamada buldum.

110 tl ye bahaustan sulama saati aldım,
Su Zamanlayıcısı T 1030 - Automatic watering control

Haftada her gün veya belirli günlerde, istenen periyotlarda ve istenilen süre boyunca sulama yapıyor. En ucuzu ama benim için fazla bile.

Bağlantı aparatları, vidalı musluğu vs 50 tl para verdim gene bahausta.
Damla sulama hortumu gardena 50 mtsi 140 tl idi bahausta,
Fırat borunun 400 metre boruları 80-90 tl iken çok para geldi.
Ancak fırat boru da parça satılmıyor, bi top 400 mt, bana lazım olan 35 mt.

Her derdin devası karaköye gittim. Resmen sadece hortum satan bir sokak var. düz hesap 50 metre boru aldım mtsi 30 kr tan. Kazıkları, kelepçeleri, aparatları derken 40 tl de onlara verdim. Toplam maliyetim 200 tl ye geldi.

Damlama borum 33 cm aralıklık, hazır delik olanlardan. Yani tek tek telik açıp, damlatıcı felan takmama gerek kalmadı. Zikzak yapıcaktım paralel sıralar halinde. Ancak boru kırılıyor diye büyük bir elips yaparak çözdüm sorunu.
33 cm den metrede 3 delik, 50 metrede 150 delik oldu, planım yüz fide dikmekti ancak 150 tane diktim.

Hortumun başı ile sonunu musluğa bağlıycaktım su sirkülasyonu daha iyi olsun diye. Ancak baktım musluğa tekrar geri gitmesi için 5-6 metre boş yere gidicek. Artan kısmını da bi köşeye kıvırıp ufak bahçe yaptım.

Su geldiğinde son deliğe su gelmesi için 1-2 dakika arası sürüyor ancak sonrasında bir sorun yok. Hortum sonundaki kör tapayı ve damla sulama hortumunun bağlantılarını çelik kelepçe ile sıktım ki arıza olmasın.

Timer ı da kurdum, her akşam saat 10 da yarım saat suluyor. 1 haftadır gitmiyorum şakır şakır sulanıyomuş komşulardan haberi aldım.
İnşallah bu hafta gidip hem yeni resimler getiricem, hem de günlük 15 dakika sulamaya çeviricem. Saygılar

IMP Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön