View Single Post
Eski 30-05-2013, 10:04   #2
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Bitkinin zamk vermesinin nedenleri şu olabilir:

1-Çok ağır ve kalın dal budaması (ki sizde öyle görünüyor)

2-Kök ortamından kaynaklanan sıkıntılar (aşırı kireç, kurt vs)

3-Toprağa verilen kimyasal bir gübrenin yarattığı sorunlar

Belki bir kjaç faktör daha sayılabilir ama bunlardan birisi olduğundan eminim.

Çözüm:

1-Aşırı budama yapmamalı ki bitki stres yapmasın yıllarca iki ayak üzerinde yürümeye alışmış birisinin ki Allah korusun bir ayağının kesildiğini düşünün. Bu durumda aklıma durup son haddeye kadar neler olacak gözlemekten fazla çare aklıma gelmiyor.

2-Kök ortamından kaynaklanan sıkıntılar için toprak tahlili işe yarar ve bir miktar kök kısmını açıp çok zarar vermeden, kesme, yaralanma ya da galeri gözlenebilir ve eğer varsa bu durumda kök kurtları ya da soruna neden olan zararlı için ilaç uygulaması yapılmalı

3-Toprağa verilen bir kimyasal gübre kalitesizse iletim demetlerinde tıkanmalara yol açıp gövde patlamalarına neden olabiliyor. Bu duurmda amino aist ve enzim gübreleri ile bitkiyi gübrelemek gerekli.


Acil yapılacak uygulama:

Öncelikle yara ve akıntı yerleri temizlenecek ve bu kısımlara aşı macunu veya göztaşı sürülmesi gerekiyor. Son olarakta ekonomik enzimsel ve bakteriyel bir uygulama ile bitkiyi rahatlatmak için 50 litre suya 2 kg sirke+1 kg ekşimiş yoğurt karıştırırp emdire emdire ağacın dip kısmına sulama suyu olarak verebilirsiniz ve bu suyun 5 kg ını ayırıp gövdeyi ve bitkiyi güzelce püsküretek yıkayın enzimatik etki ile gövde dokuları rahatlasın.

Çok özel ancak sonucundan henüz emin olmadığım bir uygulama olarak benim işe yarayacağını düşündüğüm gövdeye püsküreceğiniz 5 kg lık suya katmanızı önereceğim 1 kg kadar civanperçemi çayı. Civan perçeminde yaraları iyileştiren maddeler var, aynı maddeler sinirli otda da var. Bu ikisinden 1 litre kadar çay yapıp sirkeli suyla bitkiyi yıkarsanız bitkinin yaralarının iyileşmesinde oldukça etkili olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu çay olayını üç tekrar yapmanızı öneririm.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön